Programma

Van 11.00 tot 17.00 uur
Zondag zijn vier gebouwen te bezichtigen, waarbij per locatie een bepaald aspect wordt belicht. De Heemkundeverenigingen verzorgen de presentaties en rondleidingen in de gebouwen. De gebouwen zijn afzonderlijk van elkaar te bezoeken, de organisatie beveelt slechts een bepaalde volgorde aan. Daarbij is de Benzenraderhof het startpunt.

Benzenraderhofthema Landbouw
 • Heemkundevereniging Welten Benzenrade is aanwezig om informatie over het pand te geven
 • VVV Zuid Limburg is hier actief en verkoopt streekproducten
 • Vlechtwerk manden van wilgentenen
  
 
Köpkensmolenthema Techniek en Vervoer
 • Heemkundeverenigingen Heerlerheide en Hoensbroek zijn aanwezig om informatie over het pand te geven
 • Gratis huifkartocht door de omgeving
 • Hoefsmid, siersmid en koets
  
 
De Luijff thema Verenigingsleven
 • Heemkundevereniging Heerlen Stad is aanwezig
  om informatie over het pand te geven
 • 14.30 uur Optreden Koninklijk Harmonie Orkest Heerlen bij de Luijff
  
 
Kapel Huize de Berg
en Savelbergklooster 
thema Congregaties
 • Heemkundevereniging Heerlen Stad is aanwezig
  om informatie over het pand te geven
 • Informatie over en verloop van biologische kruiden
 • Natuurproductenmarkt met Kniepp
  
 

In en om het Savelbergklooster is op de Open Monumentendag
van alles te beleven:

 • Gratis toegang tot de tentoonstelling Een Leven Lang,
  de kamers van mgr. Savelberg en De Kapel
 • Kleine markt met natuurproducten en boeken in de tuin
 • Muziek in De Kapel en voor het klooster
 • Expositie in de serre van het Savelbergklooster
 • Koffie en thee met kloosterlekkernijen
 • Begeleide cultuurhistorische wandeling naar de kapel
  van Huize De Berg

Het Savelbergklooster, De Kapel, de serre en de tuin zijn geopend van 11.00 tot 17.00 u. De tuin is zowel via het klooster als via De Putgraaf toegankelijk.

Muziek: In De Kapel speelt vanaf 13.00 u de jonge harpist Joost Verheggen. Om 13.30 u brengt de Koninklijke Harmonie Heerlen op de stoep voor het Savelbergklooster een miniconcert ten gehore.

Lekkernijen: De hele dag staan er koffie en thee voor u klaar met traditionele lekkernijen van de Kleine Zusters. In samenwerking met bistro Madam Van Dam, naar recepten van zuster Theresilla Engelen van de voormalige bakkerij van Huize De Berg.

Wandeling: Provinciaal overste zuster Esther Geertsma en historica Gabrielle Dorren wandelen van De Kapel (Gasthuisstraat 2) naar de kapel van Huize De Berg (vroeger het Sanatorium, Gasthuisstraat 45) en via De Putgraaf waar de zusters ooit hun St. Josephziekenhuis hadden, terug naar het Savelbergklooster. De wandelingen starten om 14.30 u en om 16.00 uur en duren ongeveer een uur.

Markt: De Kleine Zusters en de Broeders van de H. Joseph maakten naam met hun sanatorium en kruidenbehandelingen. In de tuin achter het Savelbergklooster, de bakermat van de zusters en broeders, vindt u daarom een aantal kramen met natuurproducten en antiquarische uitgaven (onder meer over de vermaarde Broeder Aloysius). Deelnemers: ’t Clusterke uit Schinnen, Paracelsus uit Landgraaf en Biologisch Kruidentuintje uit Heerlen.

Expositie: In de serre van het Savelbergklooster exposeert Kunsthandel Van Wersch schilderijen en etsen van Heerlense monumenten door Heerlense kunstenaars.

 

17.00 uur Afsluiting bij Bistrot Madame van Dam De Smaak van de 19e eeuw 

Voor de liefhebbers wordt er op zondag 12 september vanaf 17.00 uur letterlijk en figuurlijk nagetafeld bij Madame van Dam. Hier zal een menu worden gepresenteerd dat geïnspireerd is op gerechten uit een authentiek Heerlens, 19de eeuws verhaal. In Kermis in Heerlen brengt de Heerlense dialectschrijver Mathieu J.H. Kessels (1856-1932) ons terug naar het Heerlen van zijn jeugd. Op kermiszondag verzamelen een aantal genodigden zich op een boerderij in Heerlen. Zij leggen daar een ‘bodempje’ voor de feestdag die komen gaat. Die bodem blijkt te bestaan uit een copieus 11-gangen menu, uiteraard vergezeld van de nodige wijnen en bieren. Tijdens de maaltijd ontstaat een levendige conversatie, een leuke inkijk in het Heerlen van de 19de eeuw … Met stijgende verbazing kijkt de ik-figuur naar de eetprestaties van onder anderen Nonk Gradus en Vetter Wilhelm. En dat gaan wij ook doen, want voor en tijdens de maaltijd zal er uit het verhaal worden voorgedragen. Het water zal u in de mond lopen … 
Uw menu is hier uiteraard op aangepast!
De prijs van het vijf-gangen menu is € 29,50 p.p.
Reserveren is noodzakelijk, 045 – 750 46 71 of madamevandam@live.nl .

Schachtgebouw Oranje-Nassaumijn I
(Kloosterweg 1, 6412 CN te Heerlen, rolstoeltoegankelijk)
Zondag 12 september van 11:00 – 17:00 uur.
In het Schachtgebouw van de voormalige Oranje Nassaumijn I te Heerlen bevindt zich het Nederlands Mijnmuseum. Er is een permanente tentoonstelling over het mijnverleden van Heerlen en de regio. Verder worden er foto- en filmbeelden getoond en wordt deskundige uitleg gegeven door voormalige mijnwerkers die als vrijwilligers in het Mijnmuseum werkzaam zijn. Ook is het ophaalgebouw te bezichtigen.

De Protestantse Kerk aan het Tempsplein te Heerlen geopend van 11.30 uur (na de kerkdienst) tot 16.30 uur. Er zijn regelmatig orgelbespelingen, onder anderen door organist Ben Fey uit Vaals. In het kader van het thema ‘de smaak van de 19e eeuw’ zal muziek uit de 19e eeuw ten gehore worden gebracht op het Valckx en Van Kouterenorgel.