Open Monumentendag 2023

Levend Erfgoed – Heerlense buurten ontdekken

De Stichting Open Monumenten Dag Heerlen wil de kennis over het gebouwd erfgoed verbreden. Heerlen heeft een groot aantal rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en karakteristieke panden.

In 2023 wordt aandacht besteed aan de levende dynamiek van de verschillende stadsbeelden in Heerlen. Door de tijd heen kijken we steeds anders naar onze monumenten. Wat de ene generatie wil slopen, kan de volgende generatie weer gaan waarderen. Het is als in de levende natuur: komen en gaan.

In Heerlen vinden vier wandelingen plaats door Heerlense buurten. Daarbij aandacht voor bekende gebouwen, maar ook aandacht voor panden die min of meer in de schaduw zijn gebleven. Deze worden dit jaar extra belicht. Hierdoor ontstaat een beeld van de bijzondere identiteit van de diverse wijken.

De wandelingen worden begeleid door een gids, waardoor inschrijven noodzakelijke is. Daarbij is op elke route een bijzonder pand of locatie opengesteld. Voor elke wandeling plus bezoek opengesteld pand staat twee uur.

Na Open Monumentendag zijn de routes aan de hand van de vier uitgebreide folders ook zelfstandig te lopen. Elke route duurt dan anderhalf uur.

Nevenactiviteiten Open Monumentendag 2023

St. Pancratiuskerk

Za. 9 sep: 11-17 uur
Zo. 10 sep: 13-17 uur
meer info >>

Huis de Luijff

Zo. 10 sep: 11-17 uur
meer info >>

St. Andreaskerk

Zo. 10 sep: 11-17 uur
meer info >>

Heel Heerlen Graaft

Za. 9 sep: 13-17 uur
Zo. 10 sep: 13-17 uur
meer info >>