Open Monumentendag Heerlen 2017

Open Monumentendag 2017
Zondag 10 september 2017

Thema: Boeren, burgers en buitenlui

Ruim 50 personen namen deel aan de wandelingen onder leiding van een gids en bijna 60 personen fietsten op eigen gelegenheid langs de Via Belgica. Het goede weer en de duidelijke folders van de diverse routes maakten deze editie tot een geslaagde uitvoering van Open Monumentendag Heerlen.

Dit jaar is als thema gekozen: ‘Boeren, burgers en buitenlui’. De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties, waaronder voedsel, grondstoffen, handel, vervoer, communicatie en markten. Deze thema’s zijn op hun beurt verbonden met talloze gebouwen, monumenten en andere objecten: van boerderijen, melkfabrieken, werkplaatsen, tolhuizen, molens tot pakhuizen, winkels, buitenplaatsen en bierbrouwerijen.

In Heerlen waren drie routes uitgestippeld die het verhaal van de vestiging van de mens in de natuur en haar tocht richting het stadswezen vertellen. Er waren twee wandelroutes en een fietsroute.

Op zondag 10 september van 11.00 tot 16.00 uur kon u de wandelroutes onder begeleiding van een gids lopen. Hiervoor was vooraf aanmelden verplicht. U ontving dan een gratis folder met informatie over de route.

Voor de fietsroute kon u zich ook inschrijven. U ontving dan een gratis folder met routeaanduidingen. Op onze site staat meer informatie over de bezienswaardigheden langs de route en uiteraard kunt u na 10 september op eigen gelegenheid van de routes genieten.

U kunt de routes nu hier downloaden:

Download Rode Route – 2017  (3,1 MB – pdf) >
Download Blauwe Route – 2017  (4,2 MB – pdf) >
Download Fietsroute – Via Belgica 2017 (9,7 MB – pdf) >

Wandel- en fietsroutes

Wandeling Rood
Wandeling onder begeleiding van een gids met start bij het kapelletje van Benzenrade, over de Benzeraderweg naar Heerlen centrum. De tocht is 3 km lang en zal met gids een ruim uur duren.

Starttijden Wandeling Rood
11.00 uur
12.30 uur
14.00 uur

Wandeling Blauw
Wandeling onder begeleiding van een gids langs de Geleenbeek, de natuur en de hoeves, via de Valkenburgerweg met als eindpunt Heerlen centrum. De tocht is 3 km lang en zal met gids ongeveer twee uur duren. Het startpunt is bij Auberge de Rousch.

Starttijden Wandeling Blauw
11.30 uur
13.30 uur

Fietstocht Via Belgica
Deze route start bij het Thermenmuseum en volgt de Via Belgica naar Klimmen. De fietstocht kunt u op eigen gelegenheid doen. Vertrekpunt is op 10 september bij het Parkstad Limburg Theater in Heerlen. Hier ontvangen de inschrijvers tussen 11.00 en 14.00 uur een gratis routebeschrijving.

Prelude
De Prelude “De hoogstamboomgaard, een monumentaal cultuurhistorisch erfgoed” van dit jaar vond plaats op woensdag 23 augustus om 19.30u in het Gemeenschapshuis van Welten, op de Weltertuijnstraat 44/48.

Klik hier voor de volledige informatie over de Prelude 2017>

Overige activiteiten

Nederlands Mijnmuseum
In het Nederlands Mijnmuseum geven oud-mijnwerkers en vrijwilligers uitleg over de mijnbouwgeschiedenis en het zware werk ondergronds. U kunt een film kijken en de ophaalmachine bewonderen. Het monumentale schachtgebouw is zondag 10 september gratis open van 11.00u – 16.00u.
Adres: Mijnmuseumpad 2 te Heerlen, oude CBS-terrein (Carbon6).
Voor meer informatie kijk op Facebook, Instagram (@nederlandsmijnmuseum), Twitter (@NedMuseum) of www.nederlandsmijnmuseum.com.

Landgoed TerWorm
U bent van 10 tot 17 uur van harte welkom in de Oranjerie op Landgoed TerWorm om van alles te weten te komen over de historie van het kasteel, de restauratieplannen van hoeve den Driesch, de toekomstvisie van het natuur –en recreatiegebied Terworm en het biologisch agrarisch beheer van de akkers.
Adres: Terworm 5, Heerlen.

Pancratiuskerk
Tijdens de open monumentendagen is de Pancratiuskerk in het centrum van Heerlen open en te bezichtigen, en wel:

  • Op zaterdag 9 september van 11.00 tot 16.00 uur.
    Tijdens de openstelling zijn gidsen aanwezig.
  • Op zondag 10 september van 12.30 uur tot 16.00 uur.
    Ook dan zijn gidsen aanwezig.