Prelude “Hoogstamboomgaard en Jansen van Welten”

Woensdag 23 augustus, Gemeenschapshuis Welten
De prelude vindt plaats in de Weltertuijnstraat 44 /48, is gratis toegankelijk en start om 19.30 uur. Aanmelden is niet noodzakelijk.

Op woensdag 23 augustus organiseert de werkgroep Open Monumentendag Heerlen een inleiding op het eigenlijke evenement in het tweede weekeinde van september.

Bioloog Wim Thijssen neemt u in het Gemeenschapshuis Welten mee in de geschiedenis van een bijzondere appelsoort: de “Jansen von Welten”. Een unieke gelegenheid om meer te weten te komen over dit bijzondere streekproduct dat nog niet zo lang geleden op het punt stond helemaal te verdwijnen. Wim Thijssen was als universitair docent werkzaam in de faculteit natuurwetenschappen van de Radboud universiteit Nijmegen. Sinds tien jaar is hij lid, de laatste jaren voorzitter, van de hoogstamboomgaard “De Loorenhof” in Welten. Hij heeft de herkomst van appel Jansen von Welten uitgezocht en de herintroductie daarvan in Welten bezorgd. Dat werk heeft zijn belangstelling voor de geschiedenis van landbouw en fruitteelt in Zuid-Limburg gewekt. Titel lezing: “De hoogstamboomgaard: een monumentaal cultuurhistorisch erfgoed”. Behalve uit de monumenten in steen zoals de vakwerkhuizen, carréhoeven en watermolens, kastelen en buitenhuizen, kloosters en kerken, kapellen en wegkruisen, bestaat de nalatenschap van eeuwen werken van boeren, burgers en buitenlui in het Limburgse land in een gevarieerd cultuurlandschap dat zijn schoonheid en ecologische waarde dankt aan karakteristieke elementen als meidoornhagen, graften, groeven, holle wegen, drinkpoelen, landgoedtuinen, geriefhoutbosjes, hellingbossen, heide, maar ook hoogstamboomgaarden. Van deze bijzondere, intussen als monumentaal erfgoed gewaardeerde, landschapselementen wordt in de lezing in het bijzonder de geschiedenis van de hoogstamboomgaard in de Limburgse fruitteelt belicht.