+ 1 More
+ 1 More

Woonhuis met Mariabeeld

Sint Antoniusweg 5 Heerlen

Peutz werkte tussen 1948 en 1962 aan uitbreidingsplannen voor het Sint Josephziekenhuis aan de Putgraaf. In die periode kwam het beddenhuis aan de Rector Driessenweg en de verpleegstersflat aan het Groene Boord tot stand. 

Hij had ongetwijfeld contacten met de medische staf van het ziekenhuis want in het verlengde van deze opdracht realiseerde hij ook een aantal particuliere woonhuizen. 

Dit woonhuis is gebouwd voor Dokter Crobach op een rechthoekige kavel tegen de dalwand van de Caumerbeek met uitzicht op de Oliemolen. Dr. L.J.H.H. Crobach was van 1 juni 1919 tot 1 januari 1950 geneesheer-directeur van het Sint Joseph-ziekenhuis. 

Het pand is een witgeschilderd langgerekt woonhuis met drie stevige schoorstenen. Het eenvoudige symmetrisch zadeldak met twee dakschilden en grijze pannen ligt opgesloten tussen twee boven het dak uitschietende traditioneel gemetselde kopgevels. 

Op de voorgevel van dit woonhuis bevindt zich, naast de entree, een opmerkelijk vrijstaand beeld van Maria met het kindje Jezus. Dergelijke Mariabeelden functioneren als een permanente huiszegen en stammen uit een eeuwenoude Limburgse traditie. 

Bij gevelindelingen van Peutz is altijd wel iets te vertellen over de (vreemde) plaatsing van de ramen. Er zijn drie gelijke ramen op de eerste verdieping en een driedeling met verschillende ramen op de begane grond. Interessant is, dat het Mariabeeld zich bevindt in of nabij de centrale as. De plaats van de voordeur daarentegen is gekozen, buiten de centrale as, op basis van de gulden snede. 

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1948-1949
Architect:
Frits Peutz
Stijl:
Wederopbouwarchitectuur
Huidige functie:
Woning

Locatie