+ 7 More
+ 7 More
+ 6 More

Woonhuis met details oude bebouwing

Overbroekerstraat 110, Hoensbroek

Tot 2011 lag op deze plaats een oude boerderij met een bewogen geschiedenis. Door verwaarlozing en leegstand waren de opstallen vervallen tot een ruïne met een deplorabel aanzicht. In dat jaar is de boerderij, met uitzondering van een meer solide kern, geamoveerd door de huidige eigenaren, Hermi en Jolanda Boosten. 

Het niet gesloopte gedeelte is door hen in 2011-2012 met zorg gerestaureerd en goed geïntegreerd in een hedendaagse nieuwbouwwoning naar een ontwerp van architect Lars Dreessen (Dreessen/Willemse Architecten, Heerlen).

Het resultaat is illustratief voor de stelling, dat oud en nieuw goed kunnen harmoniëren en het geheel met een extra dimensie kunnen verrijken.

Het complex bestond oorspronkelijk uit drie opstallen, de huisnummers 106, 108 en 110. 

De eerste twee, waarin tot in de jaren dertig van de vorige eeuw bierbrouwerij was gevestigd, zijn reeds in 1975 gesloopt. Woonhuis 110 bevatte de in 2011 gesloopte linkervleugel met in de voorgevel het jaartal 1774. 

Tijdens een inspectie in 2013 door een bouwhistoricus bleek dat een historisch uiterst belangrijk fragment van de oorspronkelijke bebouwing behouden is gebleven. De talrijke ventilatiesleuven op de verdieping daarvan kunnen wijzen op een “eest”, een droogzolder bijvoorbeeld voor mout, die behoort bij een bestemming als bierbrouwerij. 

Tevens bleek, dat dit bouwdeel in de loop van zijn geschiedenis talrijke aanpassingen heeft gekend. Dat maakt een verantwoorde bouwhistorische analyse met datering moeilijk. Toch lijkt de conclusie gerechtvaardigd, dat dit object in oorsprong dateert uit de 17e eeuw.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
renovatie 2011-2012
Architect:
Lars Dreessen
Stijl:
Hedendaags Modernisme
Huidige functie:
Woning

Locatie