+ 1 More
+ 1 More

Woonhuis Janssen

Laanderstraat 27

Het woonhuis Janssen is heel traditioneel van opzet. Zelfs de luiken voor de getoogde ramen horen erbij. Het pand bestaat in hoofdopzet uit twee eenvoudige bouwdelen. Het linker bouwdeel heeft vier ramen in de voorgevel, gegroepeerd links en rechts van een centrale as. Deze tweedeling komt terug in de stolpramen, die zijn voorzien van een vier-ruitsindeling en beneden van een zes-ruits indeling. Dit laatste type raam wordt nog één keer herhaald links van de ingang. 

Het rechter bouwdeel omvat een hal met de voordeur. De segmentbogen op de begane grond zijn van Naamse steen en hebben een sluitsteen in het midden. De bogen zijn versierd met een rollaag die ook het plint aftekent. De rode baksteen in wild verband, de houten buitenluiken, de zinken bakgoot, de Hollandse pannen, de dakkapellen en schoorstenen onderstrepen het traditionele ambachtelijke karakter van dit met garage gebouwde Peutz-pand. 

In het interieur staat een fraaie, gemetselde open haard. De restaurantfunctie maakte aanbouwen aan de achterzijde noodzakelijk. In eerste instantie was het restaurant gevestigd in de woonkamer van deze voormalige patriciërswoning. De muren zijn nu versierd met graffiti. Een keuze van de eigenaar die ook de buitenkant heeft laten beschilderen door graffiti kunstenaars. Het restaurant draagt nu dan ook de toepasselijke naam ‘Graffiti’. 

De mural is van de Braziliaanse muralist Claudio Rafael, beter bekend onder naam Claudio Ethos. Geboren in San Paulo, in 1982. Ook de mural op het pand Rennemigstraat 62 is van zijn hand. Deze werken hebben geen titel.

Heerlen kent veel gebouwen ontworpen door Frits Peutz. Het raadhuis en Schunck behoren tot de hoogtepunten van zijn oeuvre. 

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1939
Architect:
Frits Peutz
-
Huidige functie:
Restaurant

Locatie