+ 14 More
+ 14 More
+ 13 More

Woonhuis (Houthandel Franck)

Willemstraat 66

Het woonhuis is opgetrokken op een rechthoekig grondvlak in twee bouwlagen met kap. De gevels zijn uitgevoerd in donker bruinrode baksteen in kettingverband. Lateien en onderdorpels zijn in kunststeen uitgevoerd. Het evenwijdig aan de straat gesitueerde schilddak is gedekt met gesmoorde Romaanse pannen. Deze pan is van de dakpannenfabriek de Valk uit Echt en in 1925 op de markt gebracht.

De voorgevel bezit op de begane grond twee samengestelde vensteropeningen elk onder een doorlopende latei. Deze vensteropeningen hebben een opmerkelijke indeling bestaande uit een groot venster in het midden en links en rechts twee smalle vensters gescheiden door een anderhalfsteens zuiltje.

De entree tot het pand bevindt zich in de naar de straat gerichte zijde van de uitbouw van de rechter zijgevel. 

Aan beide zijden is het portaal geopend onder een rondboog. In de boog aan de rechterzijde een smeedijzeren hekwerk met het monogram FS. 

De familie Franck betrok deze woning eind 1927. De bouwer was houthandelaar Joseph Hubert (Jos) Franck (1875-1949). Houthandel Franck zou een begrip worden in Heerlen en verre omgeving. Daarna was zoon Pierre met zijn gezin de bewoner en ook hij exploiteerde de houthandel. Pierre werd opgevolgd door zoon Leo, die van 1990 tot 2019  als laatste generatie Franck in het huis heeft gewoond. De familie Franck komt oorspronkelijk uit Tsjechië en wel uit Chotešov in Bohemen. Via Duitsland, Kornelimünster en Aken komt men in Nederland terecht. Sinds 1790 woont de familie Franck in Heerlen. Jos Franck trouwde in 1910 met Christine Schunck.  Dit verklaart het monogram in het hekwerk Franck-Schunck.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1927
Architect:
Henry Dassen
Stijl:
Traditionalisme
Huidige functie:
Woning

Locatie