De Akerstraat heette vroeger Akerlaan. Het was een voorname groene laan met sjieke huizen die lang deel uitmaakte van de ‘grooten weg van Aken naar Maastricht’. Na de komst van de steenkolenmijnen werden voorbij de algemene begraafplaats belangrijke gebouwen neergezet zoals de Hogere Burger School.
Deze woning bestaat uit een rechthoekig grondplan in twee bouwlagen afgedekt met een kap.
De woning is van monumentale waarde vanwege de architectonische opzet passend in het historische beeld van de Akerstraat en een detaillering die gaaf bewaard is gebleven zoals de omlijsting van de ramen, de voordeur en de topgevel. De voorgevel is uitgevoerd in licht bruinrode baksteen in kruisverband. Hardsteen is toegepast in de lekdorpels en de stoep. Kalksteen is verwerkt in de venster- en deuromlijstingen. De kap met T-vormig grondvlak is gedekt met gesmoorde muldenpannen.
Centraal boven de deuropening is op het fries een medaillon met festoenen aangebracht.
Op de eerste verdieping bevinden zich drie vensters, omlijst net als de andere vensters, met ongedeelde stolpramen en tweelicht bovenramen met elk een vier-ruits indeling. Het linker geveldeel wordt afgesloten met een gepleisterde fries, met daarboven een overstek van de gelijste bakgoot op klossen. In het dakvlak staat een dakkapel met plat dak, met aan de voorzijde een gemoderniseerd ongedeeld raam.
De topgevel heeft evenals een van de aansluitende panden, een driehoekige versiering. Hierin is het bouwjaar 1917 verwerkt. De twee zijden van de driehoek zijn op dezelfde manier afgewerkt als de gepleisterde lijs, waarbij de horizontale beëindigingen zijn geaccentueerd met twee hardstenen bollen.