+ 6 More
+ 6 More
+ 5 More

Woonhuis

Molenberglaan 26 Heerlen

Opvallend is de asymmetrische architectuur met een voorliefde voor tweedelingen. Dit komt tot uitdrukking in de kap die tot over de ingangspartij is verlengd. Hierdoor ligt de voorgevel op één oor. 

De topgevel heeft een middenas met links twee kolommen vensters en rechts één kolom vensters. De meest voorkomende vensters hebben een tweedeling met schuiframen, een ongedeeld onderraam en een negen- of twaalruits bovenraam.De tweedeling komt ook terug in de panelen van de dubbele luiken. Er is een driehoekige houten beschieting, met verticale planken, die steunt op een reeks consoles. In het midden van deze driehoek zit een tweelicht, congruent aan de andere ramen maar veel kleiner. 

De woning is opgetrokken in twee bouwlagen met kap. De gevels zijn tot het niveau net onder de lekdorpels op de eerste verdieping uitgevoerd in donker roodbruine baksteen. Overige gevelvlakken zijn gepleisterd. Rollagen zijn toegepast boven de gevelopeningen, tussen de consoles en als begrenzing van het pleisterwerk. De plint is bekleed met gekantrechte blokken Nievelsteinerzandsteen. Het loodrecht op de straat gesitueerde zadeldak is gedekt met oranjerode muldenpannen en afgewerkt met een windveer.

Tegen de linker zijgevel staat een kleine aanbouw onder een zadeldakje. Daarnaast bevindt zich een grote pui met aan weerszijden een gekoppeld venster. De voordeur is bescheiden van plaats en omvang en heeft geen omlijstingen of ornamenten. Het ovalen raam in de rechter zijgevel geeft door zijn exclusieve vorm toch een extra accent aan de entree.  

Henri Rientjes (1879-1964) was aannemer en heeft Frits Peutz zeer goed gekend. Hij was betrokken bij de bouw van het Sint Joseph Ziekenhuis.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1921
Architect:
Henri Rientjes
Stijl:
Traditionalisme
Huidige functie:
Woning

Locatie