+ 4 More
+ 4 More
+ 3 More

Woonhuis

Molenberglaan 134 Heerlen

Kenmerkend is de geometrisch opgebouwde voorgevel bestaande uit een gelijkzijdige driehoek (hoeken van 60 graden) en een vierkant. Deze twee meetkundige figuren zijn visueel van elkaar gescheiden door de ver uitstekende gootlijn, die de voorgevel en de zijgevels met elkaar verbindt.

Opvallend zijn ook de smalle verticale ramen die de horizontale en de verticale gevelelementen waaronder de houten bloembakken met elkaar in balans brengen.

De woning is opgetrokken op een rechthoekig grondplan in twee bouwlagen met kap. De gevels zijn uitgevoerd in gemêleerd geel- en roodbruine baksteen in kruisverband. De met een rollaag afgesloten plint is uitgevoerd in bruinrode baksteen in gelijk verband. De dakvlakken van het zadeldak zijn gedekt met gesmoorde Tuiles du Nordpannen. 

Aan weerszijden van de entree bevindt zich tegen de gevel een gemetselde bloembak. Het rechterdeel loopt in een ronde vorm door naar rechts. De linker zijgevel is vrijwel blind uitgevoerd. In de rechter zijgevel zitten op beide niveaus vensteropeningen. In het dakvlak is een dakvenster geplaatst.

De rechter zijgevel bestaat uit een enigszins vooruitgeschoven topgevel aan de rechterzijde en een rechthoekig geveldeel aan de linkerzijde. Er is een kilgoot met twee naar binnen gerichte dakvlakken. Hierdoor is de habitus van het pand bergopwaarts bekeken interessant geworden. In het linker geveldeel, van deze zijgevel, bevinden zich op de begane grond drie smalle vensteropeningen met glas-in-loodvullingen. De gemetselde bloembak loopt tot onder deze ramen door.

Tegen de rechterhoek staat een aangebouwde garage met plat dak. In de naar de straat gerichte gevel bevindt zich een rechte doorgang, gesloten met dubbele houten deuren.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1930
Architect:
Van der Rijn
Stijl:
Traditionalisme
Huidige functie:
Woning

Locatie