Woonhuis

Kruistraat 18, Heerlen

Het woonhuis is opgetrokken op een rechthoekig grondplan in twee bouwlagen met mansardekap met de nok evenwijdig aan de straat en haaks hierop een steil zadeldak in aansluiting op de geveltop, beide gedekt met rode muldenpannen. 

De gevel is uitgevoerd in donker bruinrode baksteen in halfsteens verband. Hardsteen is toegepast als plint en kalksteen voor een deel van de omlijsting van gevelopeningen, de erker en de dakrand. Aan de rechterzijde is de voorgevel onder een rondboog geopend ten behoeve van de entree. 

Links van de entree bevindt zich op een naar voren stekende plint een uit het gevelvlak stekend met natuursteen bekleed gevelvlak, waarin drie smalle hoge vensteropeningen. Rechts van de erker bevindt zich boven de entree een vensteropening voorzien van een natuurstenen omlijsting en een latei met opgelegde lijst. De vensteropening ‘staat’ op een speklaag in natuursteen, die correspondeert met de waterslaglijst boven de borstwering van de erker. De vensteropening is voorzien van een kozijn met onder ongedeelde stolpramen en een acht-ruits bovenraam. 

De erker fungeert als basis voor een balkon op zolderniveau. Het balkon wordt begrensd door een houten balkonhek met vlakke bredere spijlen. Aan het balkon grenst een deur met een negenruits glaspaneel. De deuropening heeft een natuurstenen omranding en een latei met een opgelegde lijst. De geveltop heeft een opgelegde lijst met een horizontale aanzet.

Het rechter geveldeel wordt beëindigd met een natuurstenen fries, met daarboven een gelijste uitkragende dakgoot op klossen. In het dakvlak staat een dakkapel met aan de voorzijde ongedeelde stolpramen.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1916
Architect:
Laeven
Stijl:
Invloeden van het Eclecticisme
Huidige functie:
Woning

Locatie