+ 8 More
+ 8 More
+ 7 More

Woon/winkelpand

Kouvenderstraat 216-220, Hoensbroek

Dit hoekpand is opgetrokken op een rechthoekig grondvlak in drie bouwlagen met plat dak. De gevels zijn uitgevoerd in licht roodbruine en mangaan baksteen in halfsteens verband. 

Doordat het straatniveau aan de zijde van de Kouvenderstraat afloopt heeft het hoekpand een opvallend verloop met horizontale en verticale elementen die aansluiten op het lagergelegen gedeelte. 

Het rechter geveldeel wordt aan de rechterzijde begrensd door een over de volle hoogte doorlopende muurdam, die tot boven de daklijn is opgetrokken. En wordt beëindigd met een sierrand van om en om uitgemetselde baksteen op de kant en een betonnen dekplaat. 

Links van de muurdam is de gevel onder een zware betonnen puibalk voorzien van een gemoderniseerde in kunststof uitgevoerde winkelpui, met aan de linkerzijde een terug liggend deel met de entree tot de woningen. 

Intern zijn de woningen gemoderniseerd, waarbij enige historische elementen behouden zijn gebleven. Dit betreft de trapopgang met bewerkte trappalen en de vrije leuning op gedraaide balusters, paneeldeuren, tegelvloeren en schouwen.

Het hoekpand is lang in gebruik geweest als herenkledingwinkel van de heer Jacques Seyffers totdat hij na het gereedkomen van het winkelcentrum aan de Kouvenderstraat zich daar bij het Gebrookerplein vestigde.

In huisnummer 216 is een advocatenpraktijk gevestigd.

De invloed van de Amsterdamse School is zichtbaar door het expressionistische metselwerk. Het meest kenmerkend voor de Amsterdamse School is de gewelfde plastiek op de hoek en de vormgeving van de hoge halfzuil. 

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1925
Architect:
Onbekend
Stijl:
Invloeden van de Amsterdamse School
Huidige functie:
Advocatenkantoor, Woning

Locatie