+ 5 More
+ 5 More
+ 4 More

Watertoren Vrieheide

KSG-straat

De watertoren is gesitueerd op een van de hoogste locaties in de regio (149 meter boven NAP). De toren heeft een hoogte van 41,43 meter en een hoogtereservoir met een inhoud van 1.000 m³. 

In de betonnen basis, die bestaat uit een cirkelvormige doos, bevindt zich een laagreservoir met een inhoud van 450m3. Een betonnen trap tussen betonnen keermuren leidt naar de bovenzijde van de basis, waar de entree tot de toren is gesitueerd. 

De entree bestaat uit dubbele deuren binnen een met een betonnen rand omkaderde rechte gevelopening. De betonnen schacht is op de entree na geheel gesloten en draagt de betonnen vloerplaat die ver uitkraagt. Het hoogreservoir is bekleed met vier ringen van platen damwandprofielen en met een vrijwel vlak dak afgewerkt.

Op de toren zijn diverse antennes geplaatst onder andere voor telecommunicatie. Ook zijn er netten aangebracht om vogels te weren, die de werking van deze antennes kunnen beïnvloeden. Die netten en de antennes doen afbreuk aan deze toren, die daardoor sterk wordt ontsierd.

De toren werd gebouwd omdat de watertoren van Heerlerbaan, uit 1915, niet meer voldeed. Die toren is gesloopt. Een pompstation is nog in werking. Frappant is dat de bouwtijd van de toren op Heerlerbaan in 1915 slechts zeven maanden heeft geduurd. 

De bouw van de toren op Vrieheide met modernere middelen duurde bijna drie jaar. De toren in Vrieheide dient voor opslag van water. Hij wordt op afstand bediend.

Ir. Heinrich Wilhelm Friedrich Christoph Héman en Franciscus Steeneken waren zwagers. Hémans echtgenote was Theodora Gerarda Steeneken. 

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1962-1965
Architect:
ir. Heinrich Wilhelm Friedrich, Christoph Héman en Franciscus Steeneken
Stijl:
Naoorlogs Modernisme
Huidige functie:
Watertoren

Locatie