+ 5 More
+ 5 More
+ 4 More

Vrijstaand woonhuis

Burgemeester Slanghenstraat 11-13, Hoensbroek

Het woonhuis is opgetrokken op een rechthoekig grondplan in twee bouwlagen met kap met de nok evenwijdig aan de straat. De gevels uitgevoerd in kruisverband, in licht bruinrode baksteen. De dakvlakken zijn gedekt met gesmoorde OVH-pannen.

Naast de voordeur bevond zich een marmeren plaat met de tekst L. Vanderheyden bouw aannemer. Toen de heer Mengelers in 1938 er zijn transportbedrijf vestigde hergebruikte hij deze plaat om er aan de andere kant de tekst J.W. Mengelers Transporten op te zetten.

De voorgevel bezit een hoge plint uitgevoerd in blokken hardsteen in halfsteens verband. Aan de rechterzijde is de entree gesitueerd. Drie hardstenen treden leiden tot de teruggelegde pui met daarin een houten blank gelakte deur met een bekleding van verticaal verwerkte delen, waarin een klein zes-ruits raam met facet-geslepen glas. Boven het kalf in hardsteen een halfrond bovenlicht met glas-in-loodvulling. 

Op de verdieping bevindt zich rechts een venster-opening, die middels een hardstenen middenstijl en kalf is verdeeld in vier velden met twee ongedeelde onderramen en bovenramen met glas-in-loodvulling. De gevel is deels hoger opgetrokken tot kleine topgevel met een jaartalsteen “1928”. De rand van de geveltop is in hardsteen blokken uitgevoerd. De vensteropeningen zijn omkaderd met hardsteen blokken, de rechter zijgevel is blind uitgevoerd.

In 1938 ging het bedrijf van Vanderheyden failliet. In hetzelfde jaar werd het pand overgenomen door de heer J.W. Mengelers, die er zijn transportbedrijf vestigde. Sindsdien is het pand in het bezit van de familie Mengelers. 

In de afgelopen vijftig jaar oefende Wiel Mengelers hier zijn auto-elektronica bedrijf uit, dat eind 2019 haar deuren sloot.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1928
Architect:
Lambert Vanderheijden
Stijl:
Invloeden Neorenaissance
Huidige functie:
Woning

Locatie