+ 5 More
+ 5 More
+ 4 More

Vrijstaand woonhuis

Singel 31, Hoensbroek

De heer D. Rood, houthandelaar aan wat in die tijd nog Nieuwstraat heette, was de opdrachtgever voor de bouw van dit pand waarmee destijds 10.000 gulden was gemoeid. Het ontwerp is van architect Antoon Jeurissen uit Merkelbeek.

Het woonhuis is opgetrokken op een vrijwel recht-hoekig grondplan in twee bouwlagen met kap en aan de achterzijde aan de linkerzijde een aanbouw in twee bouwlagen met plat dak. De gevels zijn uitgevoerd in roodbruine baksteen in halfsteens verband met een plint in mangaansteen. 

De dakvlakken van het schilddak en de aankappingen achter de topgevels zijn gedekt met rode geglazuurde kruispannen. 

De voorgevel is vrijwel spiegelsymmetrisch over de verticale as. In de as bevindt zich, teruggelegd achter een met een rondboog gesloten gevelopening, de entree. De entree wordt geaccentueerd door een tegen de gevel geplaatst in kunststeen uitgevoerd poortachtig element. Dit bestaat uit twee half-kolommen op rechte basementen aan weerszijden van de opening, die het rechthoekige bovenstuk van de ‘poort’ dragen, waarop een boog met blokmotief is aangebracht. Hier bovenop rust een band met het opschrift anno 1927, die de basis vormt voor een ovaal venster binnen een zware kunststenen omranding. Het raam is voorzien van een glas-in-loodvulling.

Eclecticisme is afgeleid van het Oudgriekse woord eklektikos dat betekent: het beste uitkiezen. Jeurissen koos voorbeelden van andere stijlen en paste de symmetrie niet al te streng toe. Dit is te herkennen aan de erker rechts en het expressionistisch metselwerk links. De ovalen ramen wijzen naar de 17e eeuwse grachtenhuizen (Oeil-de-boeuf) en de vorstkam is een 19e eeuwse versiering van de nok.

Het pand heeft nog steeds een woonfunctie.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1927
Architect:
Antoon Joseph Jeurissen
Stijl:
Invloeden van het Eclecticisme
Huidige functie:
Woning

Locatie