Voormalige Verpleegstersflat

Groene Boord 21 Heerlen

In het begin van de 20e eeuw werd aan de Putgraaf het Sint Josephziekenhuis gebouwd. De verpleesters- flat vormde de afsluiting van het complex aan de oostzijde van de Putgraaf. Het gebouw was het eerste hoge flatgebouw in Heerlen.

In 1954 en 1955 werkte Peutz aan het ontwerp voor een flat voor driehonderd verpleegsters. Het beoogde bouwterrein was smal en hij zocht de oplossing in de hoogte. Het gebouw is opgetrokken deels als skeletbouw en deels van massief gewapend beton dat ter plaatse werd gestort. Het gebouw staat op heipalen. 

Toen het ziekenhuis in 1968 verhuisde naar de huidige locatie buiten het centrum van Heerlen werd de verpleegstersflat belastingkantoor. In 1990 werd
het gebouw herbestemd als studentenwoningen. De beschildering met blauwe vlakken is aangebracht bij een recente renovatie.

Momenteel is in dit pand het Houbenhuis gevestigd gericht op studentenhuisvesting. De naam komt van Wil Houben, de huidige burgemeester van Voerendaal, destijds wethouder volkshuisvesting in Heerlen.

De architectonische geleding bestaat uit een onderbouw, verdiepingen en dakopbouw. In de onderbouw is het hoogteverschil verwerkt waardoor deze aan de voorzijde twee rijen ramen heeft en aan de achterzijde maar een. Kleine ronde ramen markeren de overgang en maken het geheel los van de grond. 

Het betonnen gebouw staat aan de rand van de binnenstad bij het groene beekdal. Zo beschouwd is er wellicht enige gelijkenis met de woongebouwen Unité d’Habitation van Le Corbusier. 

De verpleegstersflat behoort tot een van de belangrijkste gebouwen in Heerlen uit de wederopbouwperiode.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1954-1955
Architect:
Frits Peutz
Stijl:
Wederopbouwarchitectuur
Huidige functie:
Studentenhuisvesting

Locatie