+ 10 More
+ 10 More
+ 9 More

Voormalige sint claracollege

Gasthuisstraat 21

Het vrijstaande schoolgebouw is gebouwd omstreeks 1935 en later verbonden met het later toegevoegde schoolgebouw Klompstraat 30. Nadat deze school eind negentiger jaren vertrokken was wordt het Sint Claracollege in 1969 een gemengde school (Coriovallumcollege) en fuseerden in 1990 met het Sintermeertencollege. Daarna kwam het gebouw in gebruik bij de school voor Middelbaar Dienstverlenings- en Gezondheidszorgonderwijs, met onder andere opleidingen tot dokters-, tandarts- en apothekersassistent(e).
Niet lang daarna ging deze opleiding op in het Arcuscollege (ROC). Momenteel doen de gebouwen dienst als bedrijfsverzamelgebouw.

Het oudste deel van het schoolgebouw bestaat uit een complex van vleugels, die gezamenlijk een U-vormige plattegrond vormen. De gevels zijn opgetrokken in geelbruine baksteen boven een plint in mangaansteen, beide in kettingverband met terugliggend voegwerk. De straatzijde van het complex wordt gevormd door de kopgevels van beide naar de straat gerichte vleugels. De kopgevel van de linkervleugel is gesloten op vijf ronde vensteropeningen na, die zijn voorzien van een meerruits raam. 

De rechter kopgevel bezit op de begane grond een grote deuropening met dubbele houten deuren en op de verdieping drie grote vensteropeningen met een drielicht met meerruits onder- en bovenramen. Het gebouw kent een aantal glas-in-loodramen van Henri Schoonbrood.

Het gebouw heeft de kenmerkende eenvoud van de Nieuwe Zakelijkheid, met op een enkele verbijzondering na stalen raam- en deurkozijnen. Er zijn smalle langgerekte verticale vensters evenals vierkante en ronde vensters met een stalen roede verdeling. 

De bekende Maastrichtse beeldhouwer Charles Vos kapte een hoog reliëf waarbij Christus is geplaatst tegen een kruisvormige achtergrond. Het hoofd is licht naar voren gebogen om voeling te houden met het volk beneden. Tijdens een zeer zware storm op 25 januari 1990 onthoofde een tak van een boom het beeld.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1935
Architect:
Joseph Seelen en Henk Stoks
Stijl:
Invloeden van de Nieuwe Zakelijkheid
Huidige functie:
Bedrijfsverzamelgebouw

Locatie