De eerste Mijnschool was gevestigd in het gebouw van de ambachtsschool aan het De Hesselleplein en later in het gebouw van de technische school aan het Bekkerveld. Er moest ook een HBO komen en die kwam aan de Benzenraderweg. Een HBO-opleiding tot technisch beambte ondergronds mijnbedrijf. Met de sluiting van de mijnen viel ook het doek voor deze opleiding en was Heerlen een HBO-opleiding armer.
De voormalige Mijnschool maakte deel uit van een ensemble met drie gebouwen van de bekende Maastrichtse architect Theo Boosten: brandweerkazerne, politiebureau en mijnschool. Deze gebouwen vertoonden een grote architectonische en stedenbouwkundige samenhang. De gebouwen worden daarom ook wel de Boosten-driehoek genoemd.
Delen van het gebouw zijn als sculpturale elementen over elkaar heen gelegd. Hierdoor ontstaat een overhuifde entree, geflankeerd door twee kolommen. Er zijn betonnen portalen gebruikt die in plaats van onder het dak boven het dak zijn aangebracht. Hierdoor heeft het gebouw een expressieve en constructieve dimensie gekregen.
Als contrast is naast schone beton ook mijnsteen toegepast. De entreedeuren zijn voorzien van handgrepen gemaakt door Appie Drielsma (1937-2014). De kunstwerkjes stellen ‘poekelende mijnwerkers’ voor.
De oude Mijnschool is in 2007 door het Architectenbureau Fox-Öztan deels gerestaureerd en deels verbouwd tot kantoor. Het gebouw heeft tijdelijk gediend als kantoor voor de GGD Zuid-Limburg tijdens de verbouw van het pand van de GGD aan de Looierstraat.
Drie bedrijven hebben het gebouw in 2020 gekocht om er hun intrek in te nemen. Het gaat om schoonmaakbedrijf Zuyver in Dienstverlening en Solid Vastgoedmanagement uit Kerkrade en ingenieursbureau A. Palte uit Valkenburg.