+ 5 More
+ 5 More
+ 4 More

Voormalige IJzerhandel Schmitz

Pancratiusstraat 30

De voormalige constructiewerkplaats en ijzerhandel Schmitz heeft een interessante trapgevel met treden die lijken op kantelen met schietgaten. De gevel heeft veel ornamenten en versnijdingen met ambachtelijke baksteendetails, raamdorpels, togen en lijsten.

In de topgevel zitten drie vensters met rondbogen. In boogvelden en borstweringen zijn metselmozaïeken toegepast met versieringen van ineengevlochten bakstenen in keperverband. Verder zijn de koppen in de lijsten iets uitgemetseld (muizentand). De groen geglazuurde bakstenen geven een bijzondere uitstraling aan dit pand. 

Gemetselde trapgevels en topgevels en het veelvuldige gebruik van gekleurde baksteen zijn kenmerken van de Hollandse Neorenaissance. Deze bouwkunst had tot doel ‘de stijl van het eigen land’ te laten herleven.

Het getuigt van respect voor de geschiedenis dat de authentieke belettering ondanks de functiewijziging is blijven zitten.

In het pand vestigde zich begin jaren negentig van de vorige eeuw het Cultureel Café De Nor, dat omstreeks begin jaren 2000, na een flinke verbouwing en een uitbreiding met een grote zaal voor 350 bezoekers aan de achterzijde, als poppodium De Nieuwe Nor verder ging en er nog steeds is gehuisvest. 

De Nor was een in 1969 opgerichte sociëteit van studenten aan de TH in Aken. De Nor werd een open podium waar muziek, literatuur, beeldende kunst en discussie een plek vonden in een pand op de hoek in de Geerstraat (waar het politiebureau gevestigd was). 

Vanwege de sloop in 1995 verhuisde men met veel verwikkelingen nog een aantal keren om uiteindelijk rond het jaar 2000 te landen op de huidige plek.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1920
Architect:
Joseph Seelen en Henk Stoks
Stijl:
Invloeden van de Neorenaissance
Huidige functie:
Cultuurhuis

Locatie