Het schoolgebouw heeft een klassiek E-vormig grondplan met vooruitgeschoven vleugels en een forse rondboogvormige ingangspartij. Deze is bereikbaar via een brede toegangstrap.
Het hele gebouw heeft een souterrain, twee verdiepingslagen en een romantische zolder.
De afgeplatte schilddaken zijn bedekt met leien. Een zinken piron staat op de uiteinden van de nokken. De gevels zijn bekleed met onregelmatige blokken Kunrader kalksteen. Devoon zandsteen is toegepast in de plint. De deklijst van de plint, lekdorpels, lateien, panelen, raamstijlen en kalven, traptreden en dekplaten op keermuren bestaan uit grijze hardsteen.
Het gebouw werd oorspronkelijk gebouwd, zonder het rechter gedeelte, voor de huisvesting van de afdeling mijnbouw van de ambachtsschool, gelegen aan het de Hesselleplein. De opdrachtgever was de Vereeniging Ambachtsschool en Mijnschool.
In 1940 werd er de MTS in gevestigd en keerden de mijnscholieren terug naar het Burgemeester de Hesselleplein. In 1957 werd de naam MTS veranderd in HTS (Hogere Technische School). De belangrijkste studierichtingen waren toen: werktuigbouwkunde, bouwkunde, elektrotechniek en chemische techniek.
Aan de Dr. Jaegersstraat werd in 1963 een modernere uitbreiding gerealiseerd. De HTS is nu onderdeel van Zuyd Hogeschool en gevestigd op Nieuw Eyckholt.
De voormalige mijnschool/HTS aan de Bekkerweg is van belang vanwege de paleisachtige opzet, indrukwekkende detaillering en het materiaalgebruik.
Van betekenis is de historische context van het HTS-gebouw in relatie tot de opkomst van het mijnbedrijf, de vernaderingen van het onderwijs en de ontwikkeling van de gemeente Heerlen.
Interessant is de schaal en situering van dit gebouw dat het ruimtelijk karakter van het Bekkerveld mede hebben bepaald.
Het gebouw krijgt na enkele jaren van leegstand weer een onderwijsfunctie voor basisschool Tarcisius.
In het gebouw wordt ook een school voor speciaal onderwijs, de Catharinaschool ondergebracht.