+ 1 More
+ 1 More

Voormalige Dokterswoning

Tempsplein 31 Heerlen

Het pand is ontworpen voor de bekende kinderarts Oscar Driessen die vanaf 1927 ook les gaf aan de Vroedvrouwenschool. Het zakelijke karakter doet vermoeden dat niet Joseph Seelen sr. (1871-1951), maar Jo Seelen jr. (1911-1979) de stijl van deze dokterswoning bepaalde. 

Tegenwoordig is er gevestigd het Buro voor Vormgeving Marcel van der Heyden. Hij heeft de garagedeur en de voordeur bewust de kleur paars gegeven, zonder het karakter van het pand aan te tasten. 

De dokterswoning was in vergelijking met de andere aan het plein gelegen panden rationeler van opzet. De geïntegreerde garage was in die tijd een bijzonderheid. Door het toepassen van dunne stalen raamprofielen heeft het pand een andere uitstraling dan de panden met de zware kozijnen uit de Amsterdamse schoolperiode elders op het plein. Het rechter geveldeel bestaat uit een gemetseld vierkant van ongeveer 10×10 meter en heeft drie gevelassen, elk bekroond met een kleine dakkapel voorzien van een royaal overstekend plat dakje. 

Het pand is gemetseld in kettingverband en vecht-formaat. De bakstenen koppen vormen boven elkaar een soort ketting. Het rode opgaande werk staat op een bruin genuanceerde plint. Het linker geveldeel is lager en heeft een as, waarin de garagedeur met een bovenlicht en op de eerste verdieping een groot venster zijn aangebracht. 

De bovenlichten en luifellateien van de hoofdentree en garage geven architectonische samenhang passend bij de continuïteit van de pleinwand. Ook de keuze voor een extra verdieping boven de garage en de herhaling van het grote raam dragen daaraan bij. Beide bouwdelen hebben een zadeldak, gedekt met antracietkleurige dakpannen (Tuile du Nord).

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1933
Architect:
Joseph Seelen
Stijl:
Invloeden van de Nieuwe Zakelijkheid
Huidige functie:
Bedrijfspand

Locatie