Voormalige Dansschool Degenkamp

Klompstraat 31-33

In het pand was jarenlang dansschool Degenkamp gevestigd. Tal van Heerlenaren en inwoners van omliggende plaatsen hebben aldaar het dansen geleerd. Later werd het pand gesplitst in twee woonhuizen.

Het pand is gebouwd als één asymmetrische villa. Links is er een hoekrisaliet met een geveldriehoek en rechts twee terugliggende traveeën. De deur onder het balkon was oorspronkelijk de hoofdentree. Op de begane grond bevinden zich links en rechts van deze hoofdentree twee vensteropeningen met dubbele rondbogen, voorzien van een omkadering met vlakke lijsten, een diamantkop-motief en een afwerking met een segmentboogvormig fronton. Het timpaan is voorzien van een versiering met een schelp en acanthusblad. 

De hoekrisaliet heeft boven de gootlijn een gemetselde blinde driepasboog. De driehoekige beëindiging bestaat uit schouderstukken, schuine lijsten, een trede en een dekplaat van natuursteen. Hierop staat als bekroning een opengewerkte bloem. 

Later is geheel links een travee bijgebouwd met een dubbel raam op de eerste verdieping en een nieuwe voordeur herkenbaar aan het driehoekige fronton. Veel details van deze uitbreiding zijn geïnspireerd door die van de bestaande villa of er gewoon van overgenomen. De gevels zijn uitgevoerd in licht roodbruine baksteen in kruisverband.

De gevel is voorzien van een in pleister uitgevoerde plint met een onderstrook met een decoratief bewerkt oppervlak, waar boven een vlakke strook. 

De plint wordt beëindigd met een geprofileerde waterslag op hardstenen blokjes. De borstwering op de verdieping is voorzien van twee waterslagen met er tussen omlijste velden. Het fries is voorzien van een gehamerd oppervlak, waarin de consoles zijn gesitueerd, die als een kroonlijst het houten gootoverstek dragen. 

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1910
Architect:
Onbekend
Stijl:
Invloeden vanuit het Eclecticisme
Huidige functie:
Woning

Locatie