+ 3 More
+ 3 More
+ 2 More

Voormalige Boerenleenbank

Promenade 14

Het gebouw werd in opdracht van de Handelmaatschappij Het Zuiden uit Eindhoven ontworpen door de architecten Ae. G. Postma sr. en J.D. Postma jr. uit Deventer en Rotterdam. In eerste instantie als een Boerenleenbank met bovenwoningen.

Het in 1962 door Holt ontworpen uitbreidingsplan voor het centrum van de stad voorzag in de aanleg van een doorlopend voetgangersgebied van de Klomp tot aan Het Loon. Vanaf de Saroleastraat werd daarvoor de Promenade aangelegd. 

Nadat in 1964 aan de overkant van de Honingmann-straat het warenhuis Schunck was verrezen werd in 1970 de bouw gestart van de voormalige Boerenleenbank (later Rabobank), gelegen in het deel dat Promenade II werd genoemd. 

Het gebouw heeft een bijzonder ruimtelijke architectuur. Het bestaat uit een gewapend betonskelet ingevuld met metselwerk en glas. 

Het front springt boven de begane grond naar voren waardoor als het ware een zwevende verdieping ontstaat. Het geheel is een spel van open, dicht, dun en dik. 

Eind zeventiger jaren is de gevel van het bankgedeelte zowel aan Honigmannstraat (realisatie van een nachtkluis) als aan de Promenade (vergroting vitrine) veranderd. Door concentratie van werkzaamheden van de bank kwam het pand leeg te staan.

Het ernaast gelegen winkelcentrum De Plu, dat lang leegstond, is inmiddels gesloopt. Het voormalige bankgebouw bleef vanwege zijn architectonisch karakter gespaard.

Het pand is recent gerenoveerd. Op de verdiepingen worden woningen gerealiseerd. De begane grond krijgt de bestemming detailhandel. Met behulp van IBA gelden kon ook de dwars door een balkon groeiende boom verwijderd worden.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1970
Architect:
Aebele Gerke Postma (1917-2001) en Jan Diederik Postma jr. (1922-?)
Stijl:
Structuralisme
Huidige functie:
Detailhandel, Woningen

Locatie