Voormalig winkelpand Dom v.d. Bergh

Dautzenbergstraat 48

Prof. Gerard Holt (1904-1988), afkomstig uit een Haarlems progressief katholiek milieu, was van 1950-1960 de stedenbouwkundige van Heerlen. Hij wordt in de naoorlogse wederopbouwperiode gerekend tot de stroming van de nieuwe zakelijkheid. 

Holt was een compagnon van Bernard Bijvoet, die samen met Fritz Peutz de stadsschouwburg ontwierp. Zijn stedenbouwkundige visie kreeg gestalte in de eerste naoorlogse uitbreidingsplannen van Heerlen voor het Schaesbergerveld en het Aarveld.

De noodzaak de oorlogsschade snel te herstellen en een eind te maken aan de woningnood bracht een andere bouwwijze teweeg. Ambachtelijke bouw-methodes waarbij mensenhanden stenen stapelden werden steeds meer vervangen door industriële processen waarbij bouwkranen grote puien en geprefabriceerde elementen ter plekke opstelden. 

Holt geloofde in nieuwe constructiewijzen met stapelbouw, gietbouw en montagebouw. Hij tekende voor dit winkelpand een open geheel van slechts twee verdiepingen met veel grote ruiten. 

De metalen sponningen werden afgewisseld met slanke betonnen dragers. De ingang ligt precies op de hoek van de Dautzenbergstraat en de Honigmannstraat. Deze bijzondere hoekoplossing is een voorbeeld van het beleid ‘wonen boven winkels’, avant la lettre.

Op de eerste verdieping ligt een zonovergoten driehoekig dakterras met afgeschuinde hoeken en een groene aanplanting, dat overigens vanaf het voetgangersgebied nauwelijks zichtbaar is. 

De grote glasvlakken benadrukken de introverte en de extroverte betekenis van het wonen. 

De opdrachtgever was Firma Dom. van de Bergh Electro, tegenwoordig is er Winckers Lamberti gevestigd een speciaalzaak met travelbags.Het is jammer dat een  buitensporige reclamekoof het bijzondere karakter van deze uitstekend in het tijdsbeeld passende architectuur behoorlijk heeft aangetast.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1955-1956
Architect:
Gerard Holt
Stijl:
Wederopbouwarchitectuur
Huidige functie:
Detailhandel

Locatie