Voormalig Wijkgebouw Groene Kruis

Juliana Bernhardlaan 118, Hoensbroek

Het wijkgebouw werd in opdracht van Staatsmijnen voor het Groene Kruis Hoensbroek gebouwd voor een bedrag 35.594 gulden. Het enige mergelhuis in Hoensbroek werd gebouwd door aannemersbedrijf
Gebr. Van ’t Hoofd.

Mergel werd weleens door architecten gebruikt om het regionale karakter van de architectuur te benadrukken. Er zijn twee gelijkvormige kopgevels met in de nok een schoorsteen en twee aanzetstukken die aan beide kanten uitkragen. Het zadeldak ligt tussen deze twee muren loodrecht op de wegrichting. Het geheel heeft een plint van rode baksteen.

Op de benedenverdieping was het gebouw ingericht voor het gebruik als consultatiebureau met een spreekkamer aan de voorkant en een wachtruimte,
die ook toegankelijk was vanuit de achter het pand liggende Oude Kapelaniestraat. Aan de achterzijde bevond zich een serre, die ingericht was als ‘parkeerplaats’ voor kinderwagens. Op de bovenverdieping was gezinszorg gehuisvest. Op de zolderverdieping waren een aantal kamertjes voor huisvesting van gezinsverzorgsters. 

Eind jaren zestig van de vorige eeuw fuseerde de gezinszorg Hoensbroek met de gezinszorg in Brunssum en werd het gebouw verlaten.
De benedenverdieping bleef tot de verkoop in 1976 in gebruik bij het Groene Kruis Hoensbroek. 

De bovenverdieping stond een jaar of twee leeg en is van 1972 tot 1974 kort in gebruik geweest als woning. In 1976 kocht notaris Van Riet het pand en werd het een notariskantoor. In 1984 vond nog een interne verbouwing plaats en enkele jaren later verhuisde het notariskantoor naar de Akerstraat Noord. Daarna werd het pand in gebruik genomen als kantoor van de advocaten van Riet & Diederen, die er medio 2020 nog steeds gevestigd zijn.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1950
Architect:
Bouwbureau Staatsmijnen
Stijl:
Invloeden van de Delftse School
Huidige functie:
Kantoorpand

Locatie