+ 4 More
+ 4 More
+ 3 More

Voormalig Reisbureau Lissone-Lindeman

Pancratiusstraat 26/Gasthuisstraat 1, 1a t/m 1g

Het voormalig reisbureau bestaat uit één raster van kozijn- en loggiaopeningen. Het pand heeft een driedeling bestaande uit: een begane grond met vrij dragende kolommen; drie verdiepingen omsloten met een terug liggende omranding en een zogenaamde setback. 

Architect Holt paste een vorm van architectonische omlijsting vaker toe om te laten zien dat de afzonderlijke woningen bij een groter geheel behoorden. Ondanks een recente verbouwing is dit gebouw een voorbeeld van het Heerlens veranderingsproces van agrarisch dorp naar moderne stad. 

De ramen met brede dagkanten geven de gevels veel schaduwwerking en plastiek. De afgeschuinde hoek geeft blijk van een stedenbouwkundige kijk op deze locatie en geeft een royaal zicht op de neogotische kapel en de ronde bebouwingsstructuur ter plaatse van de gedempte gracht aan de overkant. 

We spreken over een plek met geschiedenis, want hier werd in 1827 Joseph Savelberg geboren. Als geestelijke zou Savelberg een belangrijke rol in Heerlen gaan spelen. Zijn vader was eigenaar van een stadsherberg, waar de postiljon van paard verwisselde en de reizigers konden overnachten. Het was de belangrijkste straat van Heerlen. Op deze historische locatie stond, voordat de openbare nutsbedrijven naar iedere woning een waterleiding hadden aangelegd, dè Heerlense waterpomp.

Lissone-Lindeman was een landelijke reisorganisatie, de eerste op het Europese continent. Het bureau had, verspreid over heel Nederland ruim twintig vestigingen. Dat in Heerlen was er een van. Met de opkomst van de mijnen in het Zuiden van Nederland en de groeiende welvaart in Heerlen werden met name bij Lissone-Lindeman reizen geboekt door Heerlenaren die hun geëmigreerde familieleden wilden bezoeken.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1953-1957
Architect:
Gerard Holt
Stijl:
Wederopbouwarchitectuur
Huidige functie:
Bedrijfspand, Woningen

Locatie