Aan de hand van de beschrijving van dit postkantoor kan een stukje lokale geschiedenis levendig gehouden worden. Rond 1900 werd de post eenmaal per dag door een bode uit Heerlen bezorgd.
Voor postzaken moest men naar het Post- en Telegraafkantoor aan de Geleenstraat in Heerlen.
In 1906 kreeg Hoensbroek een hulppostkantoor bovenaan de Kouvenderstraat. In 1915 kwam er een hulpkantoor tegenover de ingang van de Staatsmijn Emma, kantoor Treebeek. In 1961 werden beide kantoren opgeheven en het nieuwe postkantoor aan de Mgr. Nolensstraat betrokken.
De ruime trappartijen en de gebogen luifels geven het pand een opvallend en tegelijkertijd klant-vriendelijk karakter. Men kon zelfs buiten zijn post-zaken afhandelen indien men dat wilde.
Één van de loketten was in de buitenmuur gevestigd en kon via een trapje worden bereikt.
De eerste en tweede verdieping staan op een hoge plint van mijnsteen. Een lange reeks van lage bovenlichten onderstrepen deze compositie. De brede bandvensters, de luifellateien en balkons verraden Corbusiaanse invloeden. De additionele luifel op de hoek, met acht gewelfde delen en een sculpturale drager, geeft aan het geheel een kunstzinnig charisma. Zorgvuldige details zoals de zwevende traptreden onder een luchtige balustrade maken dit gebouw tot een mooi voorbeeld van vriendelijk modernisme.
Architect Theo Boosten (1920-1990) zoon van architect Alphons Boosten (1893-1951) is ook bekend van de zogenaamde Boosten-driehoek (brandweer-kazerne, politiebureau en mijnschool) in Heerlen. Zijn werk is als ‘Maastrichtse School’ omschreven en vormde een inspiratiebron voor een jonge generatie architecten.
Het postkantoor doet tegenwoordig dienst als tandartsenpraktijk met bovenwoningen.