Voormalig Grand Hotel

Wilhelminaplein 17, Heerlen

Het monument is gebouwd als Hotel, Café, Restaurant met Sociëteit en filiaal van de Z.N. Handelsbank. Het ontwerp sluit aan bij internationale stijldefinities van de art-deco en het expressionisme.

Het hotel heeft een rechthoekige plattegrond met een hal en brede gang naar de eetzaal aan de achterzijde. De twee gevelwanden geven de voormalige oude Veemarkt aan de voorzijde en het nieuwe (parkeer) plein aan de achterzijde ruimtelijk vorm. De kelderverdieping omvatte de kluis van de bank, de biljartkamer (later de Raetskelder) en de keuken met opslagruimten.

De voorgevel heeft een opvallende gelaagdheid en zeven traveeën. Drie van de vier rondbogen, inclusief die van de hoofdentree, zijn gelegen in een asymmetrisch naar voren springend vlak. Deze geprofileerde voorkant heeft gevlochten metselwerk afgedekt door kunststeen en varieert in hoogte. Door het schilderen van het oorspronkelijk ambachtelijke metselwerk is veel van de oude glans en glorie verloren gegaan.

De vensters van het tweede en zesde travee zijn geflankeerd door twee sterk oprijzende vierkante penanten onder een latei. Tussen de zijlichten van deze vensters bevinden zich smallere betonkolommen, beëindigd door geprofileerde baksteen. Hierdoor ontstaat een bijzondere combinatie van spiegelsymmetrie met dubbele kolommen (met architraaf) links en rechts van de centrale as. Een originele architectonische vondst. In ieder geval is er voor gekozen niet de klassieke zuilenrijen van oude tempels te kopiëren.

Het Grand Hotel met Raetskelder werd later Hotel-restaurant Max en heet nu Tulip Inn Heerlen City Centre.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1920
Architect:
J.A. Pauw en J.M. Hardeveld
Huidige functie:
Hotel
Monumentnr:
512795

Locatie