Voormalig Elektriciteitsgebouw

Hommerterweg 15G, Hoensbroek

Dit pand is gebouwd voor de Maatschappij tot verkoop van den elektrische stroom der Staatsmijnen in Limburg. Het voormalige 10.000 volt schakelstation met bijgebouwen werd in 1921 gebouwd voor 40.000 gulden. De toenmalige gemeente Hoensbroek verleende op 24 augustus 1921 de bouwvergunning.

Het complex bezit een onregelmatige rechthoekige plattegrond met hoofdzakelijk bouwmassa’s in één bouwlaag met plat dak. De aan het bedrijfsgebouw vast gebouwde woning kent een gedeelte in twee en een gedeelte in drie bouwlagen, beiden met plat dak.

Het bedrijfsgedeelte bestaat uit een langgerekte hal, met in de naar de openbare weg gerichte langsgevel tussen de doorgetrokken kopgevels een stalen pui met veertien stalen deuren. Deze deuren steken enigszins naar buiten uit. Boven de deuren bevindt zich een raamzone met boven elke deur een negen-ruits raam. 

Boven de pui is de gevel voorzien van een beschieting van gepotdekselde delen, waar boven het betimmerde dakoverstek. In de rechter kopgevel bevindt zich een gelijkvormige pui. De hal en de woning zijn middels een in baksteen uitgevoerd tussenlid aan elkaar verbonden. 

In de straatgevel bevindt zich centraal een deuropening met een vlakke deur en ongedeeld bovenlicht. Aan weerszijden hiervan een vensteropening
met een ongedeeld onder-raam en een vier-ruits bovenraam. De gevel wordt beëindigd in het betimmerde dakoverstek.

Het bedrijfsgedeelte is in de loop der jaren gewijzigd in een dienstwoning. De mogelijkheid bestaat om het complex te wijzigen in twee woningen, omdat er twee hoofdingangen zijn.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1921
Architect:
Bouwbureau Staatsmijnen
Stijl:
Invloeden van de Nieuwe Zakelijkheid
Huidige functie:
Woning

Locatie