+ 3 More
+ 3 More
+ 2 More

Voormalig Badhuis

Kapelaan Berixstraat 10a Heerlen

In de vorige eeuw werd steeds meer duidelijk dat een goede hygiëne van groot belang was voor de volksgezondheid. Veel huizen hadden toen echter nog geen eigen badkamer. Mensen werden daarom verwezen naar openbare badgebouwen die in Nederland nog tot in de jaren zestig in de grote steden in gebruik zijn geweest. 

Soms konden arbeiders zich wassen op hun werk; (ondergrondse) mijnwerkers. Toentertijd was er wel nog sprake van discriminatie van vrouwen, want zij waren niet welkom in het badhuis.

In Heerlen kreeg architect Wielders de opdracht een badhuis te bouwen. In zijn ontwerp zocht hij aansluiting met de bebouwing in de omgeving en zo heeft ook hij zich laten inspireren door de Amsterdamse School, waarvan de rondingen, de ornamenten, de bijzonder fraaie deuren en het verticale maar functieloze pannendak getuigen. 

Dit komt verder tot uiting in de expressionistische hoekige detaillering van de kroonlijst onder de dakgoot, de horizontale roedeverdeling in de centrale raampartij en de fraaie kleine trapeziumvormige ruitjes in de bovenlichten boven de beide ingangen. De bijbehorende belettering in het midden is verwijderd.

Het gebouw voorzag destijds in acht douchecabines en twee ligbaden voor volwassenen. Het badhuis was alleen toegankelijk voor mannen, die hun eigen handdoek en zeep moesten meenemen. 

Aan de achterzijde lag een achthoekig badhuis met 24 douchecabines voor schoolkinderen. Die maakten gebruik van het gebouw in klassikaal verband. De meester of juffrouw ging mee en hield toezicht. De badmeester met zijn gezin woonde op de eerste verdieping. 

Het gebouw heeft geruime tijd geen functie gehad en lag leeg. Momenteel is het gebouw in gebruik als woonhuis met bedrijfsruimte.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1922
Architect:
Jos Wielders
Stijl:
Amsterdamse School
Huidige functie:
Bedrijfspand, Woning

Locatie