Villa Wijnands

Caumerbeeklaan 80, Heerlen

Zes jaar voor het behalen van zijn ingenieursdiploma aan de Technische Hogeschool in Delft ontwierp Peutz deze chaletachtige villa bij de Caumerbeek. Het werd zijn eerste uitgevoerde ontwerp. Uitgaande van een eenvoudig basisschema met tien kamers (inclusief de keuken) paste hij een grote verscheidenheid aan stijlfragmenten, materiaalsoorten, kleur en plastiek toe, met invloeden zoals ook te zien bij de Amsterdamse School. De gevels zijn wit gepleisterd. De rechthoekige houten vensters en deuren hebben deels roedeverdeling.

Het meest in het oog springt de steile asymmetrische kap met houten beschieting. Hij speelt met het thema “ongelijkheid” door de dakranden aan de voorzijde naar binnen toe af te schuinen en aan de achterzijde een wolfeind toe te passen. De linkeren rechterzijgevel laten vreemde verschillen zien. De linkerzijgevel bestaat, bijna over de volledige diepte, uit een asymmetrische topgevel met hierin twee rechthoekige vensters waarvan het linker venster op een houten console rust. Boven de uitbouw van de rechterzijgevel zit in de tweede bouwlaag een brede dakkapel met een lessenaarsdak. Aan de linkerzijde van deze dakkapel bevindt zich een geheel afwijkend dakraam met een klein zadeldakje en een wolfseind.

Zoals in meerdere huizen van Peutz heeft het interieur een tot de zolderverdieping doorlopende trapruimte met rechte steektrappen en bordessen.

De authentieke houten trap met hoofdbaluster met bolbekroning heeft een houten handlijst en gedraaide spijlen.

Het ontwerp voor dit ‘landhuisje’ paste in de zoektocht van de jonge Peutz naar nieuwe concepten.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1919
Architect:
F.P.J. Peutz
Huidige functie:
Woning
Monumentnr:
512773

Locatie