Villa van Slobbe

Zandweg 122, Heerlen

Het huis is ontworpen door Gerrit Rietveld, samen met Joan van Dillen en Jan van Tricht, voor Bart van Slobbe (1915-1994). Deze wenste een niet pompeus, representatief huis met voldoende vertrekken voor zijn grote gezin. Het is opgebouwd uit kubische modules van 4,8 meter en een witgeverfd betonskelet ingevuld met geglazuurde baksteen.

Op de eerste verdieping is de woonruimte met keuken, bijkeuken en eethoek, een studeerkamer en een ontvangst- en vergaderruimte. Boven zijn drie dubbele en vier enkele slaapkamers. Het grote balkon op de tweede verdieping vormt aan de zuidhoek van de woonkamer een ruim overstek dat als zonnewering fungeert.

De heuvelachtige omgeving heeft tot unieke architectuur geleid. Het is bovendien met 16 vertrekken en 2.060m3 het grootste woonhuis dat Rietveld ooit heeft gemaakt. Het hoogteverschil is benut om de woonkamer aan te sluiten op het hoogste punt en de entree op niveau -1 te verbinden met het laagste punt. De verschillende volumes met terrassen verschaffen het huis een plastisch karakter. Duidelijk is te zien hoe de vormgeving is teruggebracht tot elementaire beeldende middelen, zoals horizontale en verticale lijnen en vlakken, kenmerkend voor “De Stijl”. Grote vensters in stalen kozijnen gaven een wel haast onbeperkt uitzicht.

Het is even zoeken om dit enige Rietveld huis in Limburg te vinden. Het panorama van toen is nu volledig dicht gegroeid. Van Slobbe was directeur van de N.V. Laura en Vereeniging in Eygelshoven en voorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor de Mijnstreek, van de Vereniging der Particuliere Mijnen en van de regenten in het Kerkraadse Sint Jozef ziekenhuis. Hij gebruikte zijn huis ook als vergaderplaats.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1961-1963
Architect:
G.T. Rietveld
Huidige functie:
Woning
Monumentnr:
532196

Locatie