Deze riante, vrijstaande stadsvilla ontstond in een periode toen Heerlen een explosieve groei meemaakte van ingeslapen stadje naar dé mijnmetropool van Nederland. De villa is genoemd naar de opdrachtgever en eerste bewoner, directeur Haex van de Oranje- Nassau Mijnen.
De villa lag bij de bouw nog in het open veld, van verre zichtbaar onder aan de helling van het omringende heuvellandschap, aan de samenkomst van de weg naar Aken en de Molenberglaan.
De ruime voortuin accentueert het monumentale van het pand. De villa is een onderdeel van de reeks villa’s en landhuizen in dit deel van Heerlen aan de Caumerbeeklaan en omgeving.
Deze villa staat nog steeds in hoog aanzien vanwege zijn allesoverheersende positionering. Mede door de witte kleur en de symmetrische blokvorm is hij bijzonder in de oeuvres van Jan Stuyt.
De villa telt twee bouwlagen, maar oogt hoger door een opvallend schilddak, schoorstenen met vlammenvangers, dakkapellen en nokpionnen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen voorzien van pleisterwerk en hardsteen.
De schijnbaar eenvoudige frontgevel wordt opgesierd met een gepleisterd blokmotief, rondboogvormig bovenlicht en hardstenen toegangstreden met aan weerszijden van de voordeur een hardstenen kolom.
Het oorspronkelijke interieur is voor een groot deel intact gebleven. In de hal aan de linkerzijde bevindt zich de authentieke houten trap met houten lambrisering. De trap loopt door tot de zolderverdieping. Boven het trappenhuis bevindt zich nog een groot rechthoekig glas-in-lood dakvenster.