Villa Francisca

Sint Franciscusweg 69, Heerlen

De villa is gebouwd in een traditionele stijl, met invloed van de Amsterdamse School. Opdrachtgever was ir. H.M. Noordhoorn Boelen, een adviseur op het vakgebied van technische installaties. De villa maakt onderdeel uit van het villapark Molenberg. De architect Albert Boeken (1891-1951) vond dat het functionalisme te ver was doorgeschoten. Hij ontwierp verschillende nutsgebouwen in Amsterdam.

De hoofdvorm met zijn boerderij-achtig voorkomen is ingegeven door de Nederlandse 19e eeuwse plattelandsarchitectuur. Deze architectuur vormt enkele jaren later eveneens de inspiratie voor de simpele en ingetogen bouwstijl van de Delftse School.

De villa heeft twee haaks in elkaar grijpende steile rieten zadeldaken met wolfeinden. Het metselwerk is uitgevoerd in Vlaams verband (kop en strek naast elkaar). De verspringende plint bestaat uit donkere baksteen. De houten kolommen bij de voordeur en de hoekramen zijn uitbundig met schuine sneden bewerkt.

In het rechter geveldeel boven een plint en een bloembak bevindt zich een driedelig venster onder een latei met de geschilderde naam “Villa Francisca”; een verwijzing naar de Sint Franciscusweg. De rechter stijl heeft decoratief houtsnijwerk.

In de tweede laag bevinden zich een vierdelig venster en onder het wolfseind een tweedelig venster met twee brede stijlen en driehoekige zijlichten. Links bevinden zich een klein keldervenster in de plint en een vierdelig venster in een brede lijst ter plaatse van het trappenhuis. Dit vierdelig venster is versierd met de cijfers 1921.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1921
Architect:
A. Boeken
Huidige functie:
Woning
Monumentnr:
512774

Locatie