Villa Eikhold

Valkenburgerweg 72, Heerlen

Deze vrijstaande, in een parkachtige tuin gelegen villa, werd gebouwd in opdracht van Jan Koster, een uit Amsterdam afkomstige mijnbouwingenieur en liberaal politicus. Het gebouw is eigendom van het Nivon en in gebruik als natuurvriendenhuis. De villa heeft tegenwoordig 35 slaapkamers variërend van 2-persoons- tot 6-persoonskamers. Verder beschikt de villa over een bibliotheek, een zitkamer, een grote eetzaal, een recreatieruimte met tv en een grote keuken.

De villa is van grote cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ruimtelijke ontwikkeling van de Oude Mijnstreek in het begin van de 20e eeuw. Het pand is een essentieel onderdeel van de villaen landhuisbebouwing aan de Valkenburgerweg. De villa vertoont een zeldzame architectonische gaafheid van exterieur en een groot deel van het interieur.

De villa telt twee bouwlagen onder een schilddak en enkele kleine zadeldaken. De daken zijn gedekt met leien. In het frontgeveldak is een boogvormige dakkapel. Als bouwmateriaal zijn blauwe en rode bakstenen gebruikt met metselwerk in kruisverband. De vensters zijn deels van glas-in-lood met hardstenen dorpels. De frontgevel is symmetrisch ingedeeld. Alle gevelranden zijn met bloktandversiering.

De voordeur rust onder een grote houten luifel op vier rijk versierde houten kolommen. Op het platte dak van de luifel is een balkon met houten leuning.

De interieurindeling is vrijwel intact. Vermeldenswaardig zijn de kleine voorhal met lambrisering in groen geglazuurde tegeltjes, de Herenkamer met houten balken die rusten op consoles in de vorm van mensenhoofden en de woonkamer met haard en schoorsteenmantel.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1913
Architect:
Ph. Warners jr.
Huidige functie:
Natuurvriendenhuis
Monumentnr:
512742

Locatie