Loading...

Villa Dautzenberg

Akerstraat 90, Heerlen

Het kapitale woonhuis is gebouwd voor de hoge rijksambtenaar (ontvanger der Registratie en Domeinen) J.W.A. Dautzenberg. Zijn achtjarige zoon Joseph legde de nog goed zichtbare eerste steen voor deze traditionalistische stadsvilla op 20 juni 1904.

Zijn dochter Louisa trouwde in 1913 met hoofdmijningenieur H.J.H. Dresen. Dresen was bedrijfsleider van de Oranje-Nassaumijn II in Schaesberg. Na het overlijden van zijn schoonvader (1927) woonde hij met zijn gezin in deze woning die hij in 1928 en in 1938 liet verbouwen.

De villa had oorspronkelijk vier ingangen; na de verbouwing in 1928 of 1938 nog drie ingangen: één voor de bewoners, de andere (aan de zijkant, in het achthoekig torentje) als toegang voor het kantoor en een achteringang. ‘Modern’ in het woonhuis was de asymmetrische opzet en de plastische geleding van de gevels met speklagen en natuurstenen dorpels en een balkon met een open kant naar het zuiden. Er zijn verschillende raamvormen die met de woonkamer, de salon, badkamers en logeerkamers corresponderen. Een nog zichtbare dorpel richting de kelder aan de zijkant achter markeert de verdwenen vierde toegang destijds voor het personeel.

Opvallend zijn de verschillende metselverbanden in de boogvelden, glas en lood in de bovenlichten en een deur met jugendstilmotieven. Het interieur is grotendeels intact, hetgeen onder meer blijkt uit de structuur van vertrekken, gangen en overige ruimten.

De stadsvilla aan de Akerstraat bezit architectuurhistorische waarde wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1904
Architect:
J. Laeven
Huidige functie:
Woning
Monumentnr:
512767

Locatie