Villa Dautzenberg

Akerstraat 90, Heerlen

Het kapitale woonhuis, is gebouwd voor de hoge rijksambtenaar (ontvanger der Registratie en Domeinen) J.W.A. Dautzenberg (*11-5-1850 Heerlen /  †24-3-1927 Heerlen). Zijn achtjarige zoon Joseph (Joseph Henri Hubert, * 24-3-1896) legde de nog goed zichtbare eerste steen voor deze traditionalistische stadsvilla op 20 juni 1904. Zijn dochter Louisa trouwde in 1913 met hoofdmijningenieur H.J.H. Dresen (*8-2-1884 Maastricht / †11-2-1967 Heerlen). Dresen was bedrijfsleider van de Oranje Nassaumijn II in Schaesberg. Na het overlijden van zijn schoonvader woonde hij met zijn gezin in deze woning die hij in 1938 liet verbouwen.

“Modern” in het woonhuis was de asymmetrische opzet en de plastische geleding van de gevels met speklagen en natuurstenen dorpels en een balkon met een open kant naar het zuiden. Er zijn verschillende raamvormen die met het woongedeelte, de salon, badkamers en logeerkamers corresponderen. Het rechterdeel  van de villa heeft een vooruitspringende rechterzijgevel met in de oksel van dit geveldeel en het terugliggende geveldeel een achthoekig torentje met drie bouwlagen. In de frontgevel zit in de eerste bouwlaag een deur met toegangstrap.

Opvallend zijn de verschillende metselverbanden in de boogvelden, glas en lood in de bovenlichten en een deur met jugendstilmotieven. Het interieur is grotendeels in tact hetgeen onder meer blijkt uit de structuur van vertrekken, gangen en overige ruimten. De stadsvilla aan de Akerstraat bezit architectuurhistorische waarde wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek.

Aan de Akerstraat lagen in de tijd meer van dergelijke villa’s. Het was een chique uitvalsweg richting Aken, waaraan in 1913 ook het Bernardinuscollege gebouwd werd.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1904
Architect:
onbekend, waarschijnlijk Bouwbureau Oranje-Nassaumijnen
Huidige functie:
Woning
Monumentnr:
512767

Locatie