Villa Dautzenberg

Akerstraat 90, Heerlen

Het kapitale woonhuis is gebouwd voor de hoge rijksambtenaar (ontvanger der Registratie en Domeinen) J.W.A. Dautzenberg. Hij legde de nog goed zichtbare eerste steen voor deze traditionalistische stadsvilla op 20 juni 1904.

Zijn dochter Louisa trouwde in 1913 met hoofdmijningenieur H.J.H. Dresen. Dresen was bedrijfsleider van de Oranje-Nassaumijn II in Schaesberg. Na het overlijden van zijn schoonvader woonde hij met zijn gezin in deze woning die hij in 1938 liet verbouwen.

De villa heeft twee ingangen: één voor de bewoners en de andere (aan de zijkant, in het achthoekig torentje) voor het personeel. “Modern” in het woonhuis was de asymmetrische opzet en de plastische geleding van de gevels met speklagen en natuurstenen dorpels en een balkon met een open kant naar het zuiden. Er zijn verschillende raamvormen die met de woonkamer, de salon, badkamers en logeerkamers corresponderen.

Opvallend zijn de verschillende metselverbanden in de boogvelden, glas en lood in de bovenlichten en een deur met jugendstilmotieven. Het interieur is grotendeels intact, hetgeen onder meer blijkt uit de structuur van vertrekken, gangen en overige ruimten.

De stadsvilla aan de Akerstraat bezit architectuurhistorische waarde wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek.

Aan de Akerstraat lagen in de tijd meer van dergelijke villa’s. Het was een chique uitvalsweg richting Aken, waaraan in 1913 ook het Bernardinuscollege gebouwd werd.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1916
Architect:
J. Laeven
-
Huidige functie:
Woning
Monumentnr:
512767
OMDH nr:
OMDH-RM-096

Locatie