De villa werd oorspronkelijk Villa Widdershoven genoemd, naar de opdrachtgever en eerste bewoner en is pas later Coriovallum gaan heten. Dr. August Widdershoven (1885-1955) was een geboren Heerlenaar, die in 1913 in Heerlen als huisarts begon. Hij had veertien kinderen, was zeer actief in de Heerlense sportwereld en betrokken bij het Rode Kruis en de EHBO Heerlen.
De villa is opgetrokken op een rechthoekig grondplan met kelder, in twee bouwlagen en kap en voorzien van een lager bouwvolume in één bouwlaag met kap. De hoek voorgevel/ linker zijgevel is verbijzonderd met een torenachtige uitbouw met een spitse kap. De gevels zijn uitgevoerd in bruinrode baksteen in halfsteens verband boven een plint in cementpleister respectievelijk blokken natuursteen in onregelmatige vorm en een hardstenen deklijst.
Aan de kant van de Valkenburgerweg voorzag Rijns het pand van een voorstelling van de slang en staf van Hippocrates, het symbool van de geneeskunde, aan de Kruisstraatzijde op dezelfde manier van een Romeins olielampje.
De villa is gelegen op een verhoging. Een flauwe helling leidt tot het tegen de voorgevel aangebouwde portaal voor de entree. Het pand is van monumentaal belang vanwege de architectonische opzet met een zeer rijke detaillering van het exterieur, de toepassing van moderne materialen en vanwege de resterende interieuronderdelen. Mede als voorbeeld van woningbouw voor de hoogste maatschappelijke klasse.
In jaren ’90 van de vorige eeuw kocht de Stichting Huisvesting Alleenstaanden en Tweepersoonshuishoudens (SHA) het pand en realiseerde met gebruikmaking van de nodige rijkssubsidies negen appartementen in het pand. De stichting SHA is inmiddels ter ziele. Het woningbezit is overgenomen door het AZL.