Villa Caumerdalschestraat

Caumerdalschestraat 22, Heerlen

Dit vrijstaande pand past mooi binnen het stadsgezicht van dit door villa’s en landhuizen beheerste deel van Heerlen, gelegen aan de Molenberglaan en omgeving, op de bosrijke hellingen van het dal van de Geleenbeek. Dit bouwwerk is exemplarisch voor de vele villa’s die Jan Stuyt in Nederland heeft gebouwd en is te vergelijken met de villa Zoetmulder, op Caumerbeeklaan 70. Veel villa’s van Stuyt hebben luifels en erkers.

Bij de aanleg is optimaal gebruik gemaakt van de parkachtige omgeving. Het is gebouwd ten behoeve van het hogere personeel van de Limburgse mijnen. De architectonische gaafheid van het exterieur is behouden gebleven.

De villa telt twee bouwlagen onder een schilddak, gedekt met riet en enkele rondboogvormige dakkapellen. Het pand is opgetrokken in baksteen met metselwerk in halfsteens verband. De frontgevel is asymmetrisch ingedeeld. In een uitbouw aan de rechterzijde bevindt zich de entree met een klein bordes met drie toegangstreden. De deur is onder een houten luifel met smeedijzeren ophanging en twee ondersteunende houten consoles. In het metselwerk boven de luifel is een ruitvormige decoratie aangebracht.

De achterzijde is asymmetrisch met openslaande tuindeuren aan de rechterzijde. In de linkerzijgevel bevindt zich een driehoekige erker met rechthoekige houten vensters, met bovenlichten met glas-in-lood. Op deze erker is in de tweede bouwlaag een balkon met houten balustrade onder een houten luifel geplaatst.

De structuur van het interieur is beperkt intact gebleven.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1917
Architect:
J. Stuyt
Huidige functie:
Woning
Monumentnr:
509112

Locatie