Villa Beukenhorst

Valkenburgerweg 27
In de tuinen (campus) van het ABP liggen een aantal villa’s, die gebruikt werden als bedrijfswoningen.
Villa Beukenhorst is gebouwd voor Alfred Honigmann, zoon van Carl Honingmann (1842-1903), met bijbehorende dienstwoningen in dezelfde stijl en dateert uit 1905. Het huis is later gebruikt als ontvangstcentrum van de Staatsmijnen en is ook enige tijd bewoond geweest door Piet van Zeil, burgemeester van Heerlen van 1986-1992.
In 1925-1927 legde ir. A.E. Dinger, sinds 1917 bewoner van de naastgelegen Rozenhof, een prachtige tuin aan, die na verkoop door Staatsmijnen aan het begin van de jaren 1950 verwilderde. Bij de bouw van het ABP vanaf 1970 is de tuin in de periode 1974-1979 in ere hersteld. Het ABP werd op het terrein tussen Valkenburgerweg en Hoeve De Aar gevestigd als compensatie voor het verlies aan werkgelegenheid in de regio. Er verschenen twee enorme kantoortorens van beton.
In 2013 heeft de hoofddirectie van het ABP zijn intrek in villa Beukenhorst genomen. Het architectenbureau Vandenbergh-Windemuller renoveerde de villa en realiseerde in de tuinen enkele opvallende toevoegingen waaronder het volledig uit Cortenstaal opgetrokken gezondheidsgebouw.
Het oorspronkelijke hoofdblok is herkenbaar aan
twee wolfseinden met nokpionnen en ligt ongeveer haaks op de Valkenburgerweg en Coriovallumstraat.
Aansluitend daarop bevinden zich in een ‘bajonet-
achtige’ compositie twee uitgekraagde kopgeveltjes waarvan het noordelijke is uitgevoerd in een
afwijkende chaletstijl.
Het zuidelijke sluit aan bij de traditionele stijl van
de entreepartij en het balkon. Evenwijdig aan beide straten loopt een grote oost-westvleugel met onder de kap een vergaderzaal. Deze zaal krijgt daglicht via ramen in de topgevel en drie dakkapellen. De ingang van het kantoor is bereikbaar via een stalen bruggetje aan de zijde van de Coriovallumstraat.
Aan de andere kant zitten de tuindeuren naar het park. Het straatbeeld langs de Valkenburgerweg wordt gedomineerd door een grote tuinmuur,
groene taluds en veel bomen.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1905
Architect:
Onbekend
Stijl:
Traditionalisme
Huidige functie:
Woning

Locatie