Straatwand Tempsplein

Ds. Jongeneelstraat 2, 4, 6, Deken Nicolayestraat 1, 3, Tempsplein 18, 19, 19a, 20, 20a, 21, 22, Heerlen

De naam ‘Tempsplein’ zou kunnen verwijzen naar Tamasiacum of Tamisiacum. Deze toponiem is ook te vinden in het Belgische Temse of het Engelse Thames. Tam betekent iets als donker. Hier stroomde een donkere (of diepe) waterloop die eerst de Romeinse thermen en later het middeleeuwse fort van water voorzag. Op de kaart van oud Heerlen staat op de plaats van het huidige Tempsplein de naam Tems-weien ingetekend.

De monumentale straatwand bestaat uit 12 rechthoekige panden die een voorbeeld zijn van Hollandse stadswoningen. Op Ds. Jongeneelstraat 2 en 4 is een boogvormige gevelopening met daarachter een portiek met twee entreedeuren te zien. De rondboog eindigt op twee met natuursteen beklede kolommen.

In de voor- en achtergevels bevinden zich rechthoekige driedelige houten vensters met bovenlichten en dubbele vierkante vensters. De horizontale roedeverdelingen zijn kenmerkend voor de Amsterdamse School. Ook regionale invloeden werken door in de architectuur. De meest voorkomende bouwvorm in Heerlen aan het einde van de 19e eeuw is één of twee bouwlagen met een zolder en schuin dak. Deze huizen zijn hoger en hebben een plat dak. De grotere bouwhoogte is optisch gereduceerd door de derde laag van enkele panden te betimmeren met een geprofileerd houten beschot. Ook de houten bloembak op consoles dragen bij aan schaalverkleining. Een andere regionale invloed is het doorlopende plint van Kunradersteen.

De hoekwoning, nu advocatenkantoor, beschikt over een sprekend verticaal element. Het heeft zowel een functie (schoorsteen), maar is ook van decoratieve betekenis. Dit karakteristieke torentje is eveneens terug te vinden in het tegenovergelegen deel van het plein.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1927
Architect:
J.W. van Harderveld
Huidige functie:
Kantoor, Woning
Monumentnr:
512808

Locatie