+ 6 More
+ 6 More
+ 5 More

Stadsvilla

Schinkelstraat 2

Deze stadsvilla is gelegen op de hoek van de Honigmannstraat, pal tegenover het  postkantoor (1935, J.Crouwel). Het pand is gebouwd voor aannemer & bankier Johannes Ubachs, onder andere bekend van de Vroedvrouwenschool. 

In 1951 vond er een verbouwing plaats ten behoeve van het Beambtenfonds van de Staatsmijnen in Limburg. Eind jaren tachtig dreigde de toenmalige eigenaar de DSM-dochter Computer Centrum Nederland het pand te slopen. Op aandringen van de gemeente heeft men besloten tot renovatie.

De gevels zijn uitgevoerd met licht bruinrode baksteen in kruisverband. In de plint is grijze hardsteen toegepast. De lekdorpels, venster- en deuromlijstingen, aanzet- en sluitstenen in de hanenkammen boven de gevelopeningen, de fries en de erker zijn gepleisterd. Het met leien gedekte schilddak is voorzien van een smeedijzeren vorstkam, een piron en een windwijzer.

De afgeschuinde straathoek heeft een beeldbepalende erker. Deze uitbouw wordt gedragen door twee zware klassieke consoles aan de uiteinden verfraaid met zogenaamde guttae (druppels). De hoeken van de erker zijn uitgevoerd als kolommen staande op een basement en voorzien van een Ionisch kapiteel. De kolommen dragen een hoofdgestel met een vlak fries en een houten kroonlijst. Tussen de basementen heeft de erker een terugliggende borstwering versierd met ovalen. 

Een hardstenen stoep met twee treden leidt tot een terugliggende voordeur aan de linkerkant. Boven de deuropening bevindt zich een ovale vensteropening met glas-in-lood. Aan weerszijden van de deuropening bevindt zich een vensteropening eronder zit een plint met een kelderlicht. Aan weerszijden van het ovale raam zijn twee gevelstenen ingemetseld met de vermelding ANNO 1919. 

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1919
Architect:
Joseph Seelen
Stijl:
Invloeden van het Eclecticisme
Huidige functie:
Woning

Locatie