Sint Josephkerk

Dr. Clemens Meulemanstraat 1, Heerlen

De Sint Josephkerk kwam tot stand ter vervanging van haar neoromaanse voorganger, die ontworpen werd door stadsarchitect Jos Seelen in 1917. Deze parochiekerk moest, gehavend door mijnschade, afgebroken worden.

De nieuwe Sint Josephkerk van Jozef Fanchamps is een kwartslag gedraaid ten opzichte van de oude kerk. Het is een zaalkerk met pseudotransept, processiegangen en een campanile die als oriënteringspunt fungeert.

De kerk bestaat uit een betonskelet dat zowel in het interieur als in het exterieur in het zicht is gelaten. Het muurwerk bestaat uit vullingen in ruw gehakte blokken Kunradersteen in drie dikten, die in wild verband zijn gemetseld en afkomstig zijn uit de oude kerk. De eerste steen werd op 27 oktober 1956 gelegd door deken Mgr. Bemelmans. Hij was zijn tijd vooruit. Achter in de kerk is die steen namelijk te zien met het jaartal 1957.

De voorgevel is zeven traveeën breed en heeft een opvallende getoogde gevelbeëindiging. In de traveeën boven de portalen zijn hoogreliëfs aangebracht van Wim van Hoorn (1908-1979), bekend van Dr. Poels in Welten en d’r Joep in Kerkrade. De forse reliëfs van kunststeen geven de twaalf apostelen met hun symbolen weer. Ook zijn de vier evangelisten en de Heilige Drie-eenheid afgebeeld. Links naast de voorgevel staat een open betonnen klokkentoren die door een open zuilengang met de kerk is verbonden. Opmerkelijk zijn het gewapend betonnen skelet en de licht gebogen daken.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1956-1957
Architect:
J.J. Fanchamps
Huidige functie:
Parochiekerk
Monumentnr:
530863

Locatie