Sigarenwinkel Gemmeke

Geleenstraat 55, Heerlen

Het woonhuis is gebouwd rond 1900 in neogotische stijl en maakte deel uit van een lintbebouwing. In 1936 is het door Jozef en Jos Seelen gedeeltelijk verbouwd tot winkel. De vloer is daarvoor verlaagd. Het pand is bij veel Heerlenaren bekend als de ‘sigarenwinkel Gemmeke’. Tegenwoordig is in het pand een goudsmid gevestigd.

De straatgevel heeft links een iets naar voor geschoven volume (risaliet). Deze wordt aan weerszijden begrensd door natuursteen met staande tand. Door dit volume kan een as worden getrokken waarmee alle elementen in het midden onder elkaar kunnen worden geplaatst te beginnen bij de driedeling van de recente etalagepui tot de kruisbloem in de top.

Rechts naast de risaliet bevindt zich de entree voorzien van een originele deur met gotisch paneel, glas-in-lood raam en smeedijzeren rooster. Het bovenlicht heeft een hardstenen ‘ezelsrugbooglijst’ met drie rondboogvensters en glas-in-lood, hogels en een kruisbloem. In de tweede laag ligt een balkon van hardsteen op vier versierde consoles. De balustrade heeft een verfraaiing in de vorm van een driepas. De risaliet wordt beëindigd door een topgevel. In de topgevel bevindt zich een kruiskozijn met luiken, een natuurstenen ornament en een waterlijst op goothoogte. De topgevel is bekleed met hogels en een kruisbloem. Rechts op het dak is een kleine houten dakkapel met beschot.

De structuur van het interieur is nog intact. Waardevolle interieuronderdelen zijn onder meer de hal met lambrisering, het fraaie trappenhuis, houten klapdeuren in de rondboog en plafonds met decoratief stucwerk.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1900
Architect:
S.H.J. Seelen
Huidige functie:
Winkel, Woning, Woon-/winkelpand
Monumentnr:
512777

Locatie