Schiffelerhof

Schiffeler 1, Heerlen

Verscholen in het groen achter het sportpark Kaldeborn liggen de vijvers die ooit deel uitmaakten van het middeleeuwse leengoed Schiffeler. De Schiffelerhof was een leengoed van het bisdom Keulen. De hoeve was eind 14e eeuw de zetel van het adellijke geslacht Van Retersbeek, bijgenaamd Van Caldeborn.

De hoeve werd in 1665 samen met de nabijgelegen hoeve Corisberg verkocht aan de Akense koopman Henric Vignon, gehuwd met Anna Buirette. Het echtpaar woonde in 1650 op kasteel Meezenbroek en moet het herenhuis van de Schiffeler zo rond 1660 hebben herbouwd. Het woonhuis heeft een zadeldak met haaks aangebouwde schuur. Het woonhuis maakt deel uit van het complex de Schiffeler.

Het hele complex is opgetrokken in baksteen en heeft vensteromlijstingen in Naamse steen. Van de oorspronkelijke uit ca. 1660 daterende ramen zijn er nog een drietal bewaard gebleven aan de binnenhofgevel op de slaapkamerverdieping. In de noordgevel zitten nog sporen van vier van deze ramen. De poortvleugel, in ongeveer dezelfde stijl, moet er kort na de bouw van het herenhuis tegenaan zijn gezet.

In 1765 werd het goed verkocht aan Jan Willem Lintgens-Schoonbrood. Rond 1800 vond er een uitbreiding en verbouwing plaats, waarbij het woongedeelte aan de voorzijde is bijgebouwd.

Eind jaren tachtig uit de vorige eeuw is de hoeve door de initiatiefgroep Herstel Schiffelerhof volledig gerestaureerd. In de hoeve en in de bijgebouwen werden een aantal appartementen gerealiseerd.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
14e en 19e eeuw
Architect:
Onbekend
Huidige functie:
Woning
Monumentnr:
21241, 21242

Locatie