Riddergoed Eyckholt

Eikendermolenweg 4, Heerlen

Het riddergoed Eyckholt was een leengoed van de keurvorst, tevens aartsbisschop Keulen, en bestond uit een kasteel met bijbehorende hoeve en watermolen. De eerste vermelding van het kasteel was in een akte uit 1385 toen het eigendom was van de uit Aken afkomstige ridder Gerard van den Eycholtz. Hij behoorde tot het geslacht Van der Lynden genaamd Eycholtz, ook wel Van der Lynden van den Eykholt(z) genoemd.

Nadat de hoeve en bijbehorende schuur in 1736 waren afgebrand, raakte het kasteel steeds verder in verval. Het kasteel was toen al niet meer in gebruik als woonhuis en werd na de brand gebruikt als opslagruimte voor landbouwproducten en akkerbouwgewassen.

Alhoewel na de brand van 1736 een nieuwe hoeve werd gebouwd, is het kasteel nooit onderhouden. Rond 1760 werd het kasteel uiteindelijk afgebroken. De nieuwe hoeve werd in 1925 gesloopt.

Door de jaren heen raakte het kasteel overwoekerd met planten en kon men de kasteelruïne een tijdlang niet meer zien. Enkele jaren geleden is de ruïne in opdracht van Natuurmonumenten geconsolideerd. De ruïne van het kasteel bestaat uit een ronde weermuur met schietgaten, deels 15e eeuw, en een vierkante toren, vermoedelijk uit de 14e eeuw. De toren bestaat uit mergel en uit Kunradersteen. Alleen het woonhuis van de molen, de Eikendermolen, is alleen het woonhuis nog in goede staat behouden gebleven.

De voormalige watermolen wordt al in 1468 genoemd, maar is midden 18e eeuw herbouwd. Zowel de ruïne van het kasteel als de Eikendermolen maken nu onderdeel uit van het natuurgebied van het Landgoed Terworm.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
14e eeuw / 18e eeuw
Architect:
Onbekend
Huidige functie:
Riddergoed, Ruïne
Monumentnr:
21270

Locatie