Politiebureau

Heulsstraat 39, Heerlen

De groei van Heerlen en Heerlerheide zorgde ook voor de groei van het aantal politieagenten. Vandaar dat er een politiepost kwam in Heerlerheide. De eerste was gevestigd aan de Heibergstraat 12 (nu Kapelaan Ramakersstraat, inmiddels afgebroken). Maar al spoedig onderkende men dat dit niet de oplossing was. In 1920 weet de gemeente de hand te leggen op twee percelen aan de Heulsstraat voor de bouw van een nieuw politiebureau naar ontwerp van architect Jan Stuyt en Anton J. Bartels. Nog in 1920 werd de bouw gegund aan aannemer Jean Heijnen uit de Pappersjansstraat 20 te Heerlerheide.

Op 15 juni 1922 wordt het politiebureau officieel in gebruik genomen. “In dit bureau zijn, behalve de noodige bijlokalen, opgenomen een kamer voor den inspecteur, een voor de hoofdagenten, een agentenwacht en een viertal cellen”, meldde de krant.

Enkele kantoorvertrekken werden aanvankelijk gereserveerd voor een opzichter van openbare werken en als stemlokaal of zittingslokaal voor de gemeenteontvanger. Na een reorganisatie bij de politie eind jaren zestig voldeed het gebouw niet meer aan de nieuwe eisen. Na de gemeentelijke herindeling in 1981 is het politiebureau in Heerlerheide in 1982 verkocht aan de Woningvereniging Heerlerheide, die er aanvankelijk kantoor hield en het pand later verbouwde tot appartementencomplex. Bijzonder is de hoofdingang met een Florentijnse boog in natuursteen en op het dak een dakkapel met een lantaarn met hierin een uurwerk.

Een gelijkvormig politiebureau, met dezelfde architectonische details, stond op de hoek van de Romeinenweg op de Heerlerbaan. Dit laatste monument is afgebroken waardoor deze Heerlerheidse evenknie aan betekenis heeft gewonnen.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1922
Architect:
J. Stuyt en A.J. Bartels
Huidige functie:
Woning
Monumentnr:
512780

Locatie