Parkstad limburg Theater heerlen

Burgemeester Van Grunsvenplein 145

De voormalige Stadsschouwburg Heerlen draagt nu de naam Theater Heerlen en maakt deel uit van de Parkstad Limburg Theaters. Het gebouw beschikt over drie zalen, een theatercafé en een foyer waarin ook kan worden opgetreden. 

De grote zaal is na de renovatie in 2013, met een capaciteit van 1.057 zitplaatsen, de grootste theaterzaal van Limburg en behoort daarmee ook tot de dertien grootste theaterzalen van Nederland. Daardoor kunnen grote producties naar Limburg worden gehaald.

In de vrije, strakke architectuur van de buitenkant overheerst het verticale, als tegenwicht voor de horizontale lijnen van de omliggende flats. De inspringende, donker gehouden onderbouw is hier medeverantwoordelijk voor. De rekwisieten- en decortoren is in de theater-architectuur vaak dominant aanwezig maar is hier een nauwelijks opvallend element. 

Uitnodigend is de grote raam- en vensterpartij in het front, gemaakt van aluminium en in beton gevat.

Het wat bonkige gebouw verwijst met zijn ondoorzichtige vliesgevels en door het ontbreken van uitbundige versieringen naar de industriële architectuur in de ‘mijntijd’. Er is enige rivaliteit geweest tussen beide architecten. Uiteindelijk was Bijvoet verantwoordelijk voor de binnenkant en Peutz voor de binnenkant. Verschillende schouwburgen in Nederland waren in die jaren van architect Bijvoet. 

Slijtage en het niet meer voldoen aan de huidige wet- en regelgeving maakten een ingrijpende restauratie en renovatie van de schouwburg noodzakelijk.Het gerenoveerde theater is in 2013 opgeleverd. Ook is toen de zogenaamde Limburgzaal gerealiseerd. Deze zaal kan ingericht worden als traditionele theaterzaal maar ook als vlakkevloerzaal met het podium in het midden of zelfs zonder podium. Dan is er plaats voor 1.200 bezoekers.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1961
Architect:
Frits Peutz en Bernard Bijvoet
Stijl:
Naoorlogs Modernisme
Huidige functie:
Theater

Locatie