Pand Roeks

Geleenstraat 37

De uitbundige geveldetaillering met invloeden van de Jugendstil zoals het sleutelgatmotief maken duidelijk hoe rond 1900 bouwvormen, die aan de natuur en aan de klassieken ontleend zijn, veranderingen inluiden. 

In 1929 vond er een verbouwing plaats. Op dat moment was het pand in gebruik als slagerij van H. Oostwegel. Deze grote stadswoning op de tweede en derde verdieping is nog authentiek. Alhoewel de oorspronkelijke houten detaillering tegen het advies van de welstandcommissie is vervangen door kunststof.

In de winkel was jaren een gerenommeerde platenzaak gevestigd van de heer Roeks en zijn echtgenote Toos. Zij was een lopende encyclopedie als het ging over klassieke muziek. Hun zaak was wijd en zijd bekend.

In 1955 is Hein Roeks getrouwd met Toos Terra. Zij hadden toen twee zaken in de Geleenstraat, op nr. 12 en nr. 37 Uiteindelijk begin jaren tachtig concentreerde hun zaak zich op nr 37. Er kwam toen ook concurrentie. Roeks heeft het nog tot eind 1990 volgehouden; hij richtte zich vooral op klassieke muziek. 

Bij de sloop van het gemeentelijk arbeidsbureau in 1984, dat aan de zaak vast gebouwd was en de daarop volgende bouw van de parkeergarage werd het pand beschadigd. 

De dakaansluitingen waren niet goed en er was sprake van wateroverlast. Met name de geluidsdichte cellen, achter in de winkel en grenzende aan de buitenmuur hadden last van vocht. In die cellen konden de aspirant-kopers hun eventuele aankoop beluisteren. Middels stadsvernieuwingsgelden kon de gemeente de firma compenseren. 

Eind 1990 is de zaak gesloten. Daarna kreeg het pand diverse bestemmingen onder andere een rijwielzaak. Nu is er een Grieks restaurant in gevestigd.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1905
Architect:
Onbekend
Stijl:
Invloeden van de Jugendstil
Huidige functie:
Restaurant

Locatie