+ 5 More
+ 5 More
+ 4 More

Pand Markus

Geleenstraat 52/Honigmannstraat 2

Dit opvallende hoekpand met vier bouwlagen en een plat dak heeft zakelijke bouwstijlelementen. Wie goed zoekt vindt in de rechter dagkant van de entree in het gelaagde crèmekleurige  travertijn  het uitgebeitelde opschrift Jac. Markus. arch.

De vierde bouwlaag van siermetselwerk in kanteel-motief geeft het bouwwerk iets van de uitstraling van een donjon. Boven de ingang van de voormalige slagerij Camps prijkt het beeld van St. Hubertus. Opgesteld zoals de Gijsbrecht op de Beurs van Berlage. 

Links is de bisschopsmijter te herkennen en een wapenschild met de Maastrichtse ster als herinnering aan het feit dat Hubertus bisschop van Maastricht geweest is. Op de sokkel van het beeld staan de beginletters Ch.V. van Charles Vos, de maker van dit beeld. Hubertus wordt genoemd als de patroonheilige van de jagers en de slagers.

De gevels zijn uitgevoerd in donker roodbruine baksteen in kettingverband met terug liggende voegen. De gevel aan de Honigmannstraat bestaat uit een vierlaags hoofdbouwmassa aan de rechter zijde en lagere aanbouwen aan de linker zijde. Deze zijde bezit een relatief gesloten hoge begane grond, met in de gevel een entree, naar de boven het pand gelegen drie appartementen.

In dit pand was voorheen een slagerij gevestigd. Slagerij Camps was een begrip in Heerlen. Zeker in de tijd dat er nog geen supermarkten waren en de verkoop van vleeswaren uitsluitend het privilege was van de ambachtelijke slagers. Nadat zij het pand verlaten hadden, vestigde zich aldaar een vishandel. Later bood het pand huisvesting aan dierenspeciaalzaak Pets Place. Momenteel is bloemisterij Joko in het hoekpand gehuisvest.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1952
Architect:
Jac. Markus
Stijl:
Invloeden Amsterdamse School
Huidige functie:
Bedrijfspand

Locatie